SamBal met uienjus

Bijna iedere familie heeft er wel een, hèt familierecept voor gehaktballen. “Die van oma is het lekkerst!”, natuurlijk. Helaas was mijn oma overleden voordat ik oud genoeg was om echt te koken of het recept te leren. Helaas kon ik de smaak niet oproepen, de herinnering was meer een warm gevoel, de structuur en de umami. Ik heb verschillende recepten geprobeerd, maar ze klopten allemaal gewoon niet. Tót Cooking with Dog een video postte met een recept voor hamburg steak. Die zat er zó dicht op! Het was de verhouding varkens/rundergehakt! Ik weet heel erg zeker dat mijn oma geen sojasaus gebruikte, maar alsnog heb ik besloten dat ik bij mijn versie de uienjus van Francis ging serveren. Mèt sojasaus. Met mijn voorliefde voor Japan en Japans eten vind ik het een vanzelfsprekende ontwikkeling. Dit recept is voor 8 gehaktballen, want gehaktballen hoor je voor veel te maken. Voor het geval de geur gasten aantrekt.

Recept: Gehaktballen met een vleugje uit Japan

Voorbereidingstijd: 5 minuten

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

 • 3 grote uien, gesnipperd
 • 2 el plantaardige olie (+ wat extra voor je handen)
 • 500 gram rundergehakt
 • 500 gram half-om-half gehakt
 • 2 tl geraspte nootmuskaat (2 noten!)
 • 1 tl zout
 • 6 tenen knoflook, geraspt
 • 60 gram panko (Japans broodkruim). Dit is ongeveer één cup, 250 ml
 • 120 ml melk
 • 4 eieren
 • 600 ml water
 • 90 ml Japanse sojasaus
 • 60 ml Honmirin, Japanse rijstwijn.
 • 40 gram boter, in kleine blokjes

Bereiding

 1. Verhit de 2 el olie in een braadpan en bak de ui 3 minuten op hoog vuur, blijf roeren! Voeg ⅓ van de knoflook toe en roer dit er doorheen. Zet het vuur uit, stort het mengsel op een bord en laat afkoelen. Zorg dat er geen stukjes meer in je pan zitten, deze gaan we zo weer gebruiken!
 2. Giet de melk bij de panko en meng goed. Kneed het gehakt met de eieren, nootmuskaat en het zout. Kneed dan ⅓ van de uien en al de melkpanko door het gehakt. Verdeel het gehakt in 8 delen en was en droog je handen.
 3. Zet je pan terug op het vuur. Wrijf wat olie over je handen en vorm de gehaktballen. Werp het met één hand in de palm van je andere hand om de lucht er uit te werken. Doe ze gelijk in de pan. Blijf ze bewegen en draaien zodat ze gelijkmatig bakken. Als alle kanten gebraden zijn voeg je 400 ml water toe en laat je het braden met de deksel op de pan tot bijna al het water verdampt is. Meer tijd nodig? Meer water!
 4. Haal de gehaktballen uit de pan, voeg 200 ml water, de sojasaus, mirin, rest van de knoflook en uien toe. Als het kookt voeg je de boter toe en glaceer je je jus. Voeg de gehaktballen weer toe. Serveer!

Noot

 • Als je minder wilt maken kan dat natuurlijk! Ik vind zelf dat de gehaktballen te vettig worden als je half om half gehakt gebruikt. De verhouding rundergehakt:varkensgehakt is 3:1. Als je geen varkensvlees eet kan je dit natuurlijk vervangen door een ander dier!

Variaties

 • Als je geen (hon) mirin kunt vinden kan je het ook vervangen door een lichte sherry.
 • Panko kan je eventueel vervangen door in de keukenmachine vermalen witte boterhammen, zonder korst! Gebruik dan geen melk en hou het volume aan, niet het gewicht.

Anderen bekeken ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.