Ik hou van spruiten, maar ze altijd maar koken vind ik maar zonde! Je kan de kleine kooltjes ook stoven, in reepjes snijden, roerbakken, glaceren! Die laatste twee dingen heb ik voor dit gerecht gecombineerd. Ik gebruik gember in drie verschillende vormen waardoor de smaak meer ‘laagjes’ heeft. De verse gember is scherp, het poeder warm en de stemgember zacht en zoet.
Tijdens het bereiden van dit gerecht viel me op dat de spruiten, geel en glanzend door de geelwortel en gembersiroop, er uit zagen als kleine gouden bolletjes, met stukjes stemgember als juweeltjes. Wat rode chilivlokjes als robijntjes en je hebt een spruitenschat! (Ik heb veel fantasie, maar zo kan je het in ieder geval verkopen aan eventuele spruit-sceptici! 😉 )
Ik at het met een aardappelpuree met een theelepel komijn! (op 500 gram aardappelen)
Recept: Spruitenschat
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 5-10 minuten
Ingrediënten
- 325 g spruitjes, schoongemaakt en in de lengte in vieren gesneden
- 2 el zonnebloemolie
- 1 ui, in reepjes
- 1 cm verse gember, fijngesnipperd
- 2 gemberbolletjes, fijngesnipperd
- 1 appel, geschild en in reepjes
- zout
- 1 tl azijn
- 1 el gembersiroop
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kurkuma/geelwortelpoeder
- Hand walnoten, grofgehakt
- Chilivlokken, naar smaak
Bereiding
- Verhit een wok op hoog vuur. Als deze heet is voeg je de olie toe en roerbak je de spruiten op hoog vuur tot deze beginnen te bruinen. Voeg de ui en verse gember toe en roerbak deze tot de reepjes zacht wordt.
- Voeg dan de rest van de ingrediënten toe, meng goed en verwarm tot alles goed verhit is.
- Voeg zout naar smaak toe en proef of je nog wat moet aanpassen. Eet smakelijk!
Variaties
Bak een paar reepjes ontbijtspek knapperig, breek in stukjes en meng er bij de laatste stap doorheen!