Winter pea soupAls we aan erwtensoep denken denken we eigenlijk alleen maar aan de soep met spliterwten, knolselderij en worst, maar er zijn ook nog andere erwten op de wereld! Bijvoorbeeld doperwten, deze keer de variant uit de diepvries.

Ik ben vrijdagochtend bij de kaakchirurg geweest en hoewel ongelofelijk eng en naar was viel het me allemaal mee bij de chirurg zelf. Helaas betekent dit wel dat ik voorlopig vloeibaar/zacht moet eten de komende tijd en over 3 weken moet ik terug en beginnen we weer overnieuw. Gelukkig zitten we in een seizoen met veel soepen en stamppotten!
Om de hamsterwang een beetje te verminderen had ik snel een zak bevroren doperwten gehaald bij de winkel naast mijn apotheek. Normaal heb ik altijd doperwten in huis, maar ik heb nog steeds geen vriezer en uiteindelijk waren alle dus ook doperwten ontdooit. Dit gecombineerd met twee dagen bouillon en yogurt was dit een goede motivatie om deze soep te maken!

Recept: Doperwtensoep

Voorbereidingstijd: 10 minuten

Bereidingstijd: 25 minuten

Samenvatting: Een simpele winterse maar frisse variatie op de al bekende erwtensoep

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 grote bruine ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 1 winterpeen
  • 750 gram doperwten (bevroren)
  • 2 liter bouillon
  • klein bosje peterselie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Snipper de ui en knoflook, schil, snij en was de aardappelen en wortels.
  2. Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook 5 minuten op laag vuur. Voeg de aardappelen en peen toe en bak 5 minuten zonder bruin te laten worden.
  3. Schenk de bouillon in de pan en kook ~20 minuten of tot de aardappelen zo goed als gaar zijn.
  4. Hak de peterselie grof en voeg de stelen, samen met de doperwten toe en kook 5 minuten. Pureer het geheel tot een gladde massa. Breng op smaak met zout indien nodig.
  5. Serveer met de rest van de peterselie, versgemalen peper. Lekker met een stuk (knoflook)stokbrood!

Variaties

  • Gebruik in plaats van de ui en wortel in stukken een mirepoix door er 3 stengels bleekselderij aan toe te voegen en alles in fijne blokjes te snijden. Bak dit eerst waar je normaal alleen de ui zou bakken. Hiermee krijgt je soep een intensere smaak.
  • Garneer eens met munt, geitenkaas, kruimels van gebakken bacon of crème fraîche/yoghurt.

*gemaakt van echte kaakchirurgen. Sorta 😉

Anderen bekeken ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam tegen te houden. Lees hier hoe jouw gegevens verwerkt worden.