4 glanzende ronde koeken, dik, met een gele gloed en een kruis van rozijnen in het midden. De koeken liggen op een koelrek.Merry Samhain allemaal! Samhain is de tijd van het jaar waar je dingen afsluit en ruimte maakt voor een nieuw begin. De tijd waarin je vroeger wel écht klaar moest zijn voor de winter. De vorst was misschien al geweest. Het was ook een tijd voor het gedenken van hen die er niet meer zijn en offers buiten te leggen. In het katholicisme heb je allerheiligen en allerzielen, in Amerika vieren ze Halloween, in Mexico Día de los Muertos (dag van de doden). De oorsprong van deze koeken is onbekend, maar een van de gedachten is dat deze – net als hot cross buns – aan mensen werden gegeven die langs de deuren kwamen om te bedelen voor de winter. Zoals met St. Maarten en Halloween dus!

De koeken waren heel verschillend. Soms meer zoals een cake, soms bijna oneetbaar hard, de kruiden verschilden en sommige waren niet geel zoals deze. De gele kleur en het kruis in de koek staan voor de zon en vier fasen van de maan, waarom ik ook voor de gele kleur heb gekozen. We kunnen allemaal wel wat meer zon gebruiken!

Recept: Soul cakes

Traditionele kruis-koeken voor Samhain

Voorbereidingstijd: 15 minuten

Baktijd: 25 minuten

Ingrediënten

  • 240 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 425 gram bloem, gezeefd
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • ¼ tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 tl gemalen gember
  • 1 tl piment
  • 3 eidooiers
  • 2 tl appelciderazijn
  • 4-6 el melk, lauw
  • snufje saffraan
  • Rozijnen voor decoratie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 180℃
  2. Maal de saffraan in een vijzel en meng met 4 el melk, roer goed door. Er mogen nog best wat draadjes zijn, als het maar goed gekneusd is. Laat staan.
  3. Snij of prak je boter door de bloem. Meng de suiker met de specerijen.
  4. Klop de eieren met de melk, hou wat apart om de koeken mee te bestrijken. Klop dan ook het azijn er door.
  5. Voeg het bloemmengsel samen tot je een stevig deeg hebt. Voeg indien nodig nog wat bloem of melk toe.
  6. Kneed het deeg goed door en rol dan uit tot een lap van een 5 mm dik. Snij er grote cirkels uit (zo’n 7-8 cm).
  7. Prik met een vork in het deeg zodat het niet gaat rijzen en plaats het op een bakplaat met bakpapier. Decoreer met een kruis van rozijnen en bestrijk met het eimengsel.
  8. Bak 20-25 minuten tot het goudbruin is.

Noot

Je kan ook 2 hele eieren geel, maar dan worden de koeken minder geel en romig.

Variaties

Je kan ook de saffraan of andere specerijen weglaten. Experimenteer!

Je kan de soul-cakes ook vinden in één van mijn bento’s, maar dan in mini-vorm!

Anderen bekeken ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *