‘Roze’ koeken voor Halloween!

Vijf 'roze koeken' met zwarte glazuur. Twee zijn egaal zwart, één heeft rode stippen, één heeft een rood met zwart spinnenweb en de laatste een afwisselend rood en oranje spinnenweb. Om de cakejes heen liggen suikerfiguurtjes van oranje 'Jack'o'Lanterns', vleermuisjes, spoken, botten en zwarte en witte schedels.Ooit begon ik mijn blog om ‘te koken zoals oma’, om traditionele recepten te delen zodat ze niet worden vergeten. Omdat ik zowel mijn moeder als oma zijn overleden voor ze deze kennis konden overbrengen doe ik het met eigen experimenten en onderzoek bij andere ‘omas’, wat tot nu toe prima werkt!
Maar de afgelopen tijd ben ik vooral aan het experimenteren geweest met andersoortige maaltijden. Het was lente! Zomer! Zon! Traditionele Hollandse recepten zijn voornamelijk om je te verwarmen op druilerige en koude dagen en die hebben we weer! En ja, daar ben ik blij mee ondanks dat mijn gewrichten klagen! Niet alleen mijn gewrichten laten mij weer een oude oma voelen, ook mijn hunkeren naar Hollandse kost en cakejes. En dat laatste gaan we vandaag maken! Roze koeken!

Echte roze koeken worden gemaakt met een roze laagje fondant. Dit is niet het rolfondant dat je in de winkel koopt maar een vloeibare variant, gemaakt van glucosestroop en suiker, vaak gekleurd met chemische kleurstof, vruchtensap of heel vaak karmijn wat niet geschikt is voor vegetariërs. Ik ga later de recepten voor zowel glucosestroop als fondant delen, nu gaan we het maken met een simpele icing van poedersuiker, zodat ook kinderen het kunnen maken. En zoals je ziet zijn deze cakejes niet roze maar zwart! Helemaal klaar voor Halloween!

Het recept voor de cake is gebaseerd op een recept uit het ‘Haags kookboek’ van mijn vriendin Liza, maar iets decadenter gemaakt met vanille en zonder bakpoeder!

Recept: Fondantkoeken

Voorbereidingstijd: 5 minuten

Bereidingstijd: 20 minuten

Samenvatting: Een basis cakebeslag voor roze koeken

Ingrediënten

 • 50 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
 • 50 gram basterdsuiker, ik bewaar een vanillestokje in de mijne
 • 1 ei, op kamertemperatuur
 • 1 tl vanille-extract
 • 50 gram bloem
 • snufje zout

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor tot 160℃.
 2. Vet een muffinvorm voor 6 muffins in met boter en bestrooi het boter met bloem totdat alles bedekt is. Klop de overtollige boter terug bij de rest. Dit voorkomt plakken!
 3. Klop de boter met de suiker romig, eventueel met een handmixer.
 4. Voeg het ei en vanille-extract toe en klop deze er goed in tot je een luchtig geheel hebt.
 5. Meng de droge ingrediënten en spatel deze door je natte mengsel. Probeer zo min mogelijk te kloppen om de lucht in het mengsel te houden, we hebben namelijk geen bakpoeder gebruikt!
 6. Verdeel het beslag over de 6 vormpjes en bak de cakejes 20-25 minuten. Ze horen niet echt bruin te worden, maar als je er een cocktailprikker insteekt moet deze er droog uitkomen!Cakejes van bovenaf gezien
 7. Haal uit de oven, laat 5 minuten in de vorm afkoelen en verplaats ze dan naar een koelrek waar je ze volledig laat afkoelen voor je ze decoreert!

Noot

Wanneer je liever een ietwat ‘klef’ cakeje hebt (zoals supermarkt-cakes) kan je bij bestuiven van de vorm poedersuiker gebruiken in plaats van bloem!

De icing maak je door 60 gram poedersuiker te mengen met water gekleurd met gelpasta of met (iets verdunde) limonade of sap. Zorg dat het dik genoeg is dat het niet snel wegloopt maar dun genoeg om met de achterkant van een lepel of paletmes over de cakejes te kunnen verdelen. Gebruik je fantasie voor de decoraties!

Anderen bekeken ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.