Normaal gesproken maak je Franse uiensoep met rundvleesbouillon en wordt deze geserveerd met gegratineerd stokbrood met Gruyère, als je dierlijke producten eet is dit ook zeker aan te raden, maar deze maand eet ik helemaal geen vlees en hoewel mijn hele week vegan is uitgesteld tot ik me beter voel is het nog steeds Vegan Mofo en ben ik altijd een voorstander van diervrije alternatieven, hier dus een recept!

Recept: Vegan Franse uiensoep

Voorbereidingstijd: 10 minuten

Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten

Samenvatting: Een klassieker op diervriendelijke wijze bereid, zónder kaas en rundvleesbouillon.

Ingrediënten

  • 40 gram plantaardige ‘boter’
  • 600 gram uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 flinke eetlepel bloem
  • 4 el cognac of rode port
  • 1 liter tuinkruidenbouillon
  • 1 blaadje laurier
  • 2 takjes verse tijm (of 2 tl gedroogde)
  • 4 dikke plakken stokbrood
  • peper & zout

Bereiding

  1. Snij de uien in dikke ringen en de hak de knoflook fijn. Smelt de boter(vervanger) in de pan en smoor de uien hier zeker 15 maar het liefst 45 minuten in op laag vuur. Roer regelmatig.
  2. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut. Voeg de bloem toe en bak deze ook 1 minuut. Blus met de cognac en voeg de bouillon toe met de laurier en tijm. Laat de soep 30 minuten zachtjes koken.
  3. Snij je laatste knoflookteen in de lengte en wrijf met het snijvlak over het oppervlak van je stokbrood en rooster deze onder de grill bruin.
  4. Verwijder de laurier en tijmtakjes en breng de soep op smaak met peper en zout indien nodig.
  5. Serveer met het stokbrood, eventueel zoals traditioneel ín de soep!

Variaties

Wil je tóch Gruyère dan heb je 70 gram nodig voor 4 porties.

Anderen bekeken ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam tegen te houden. Lees hier hoe jouw gegevens verwerkt worden.