Deze vega-vrijdag een quiche! Volgende week eet ik de hele week geen dierlijke producten, maar vandaag nog even wel! Ik ben gek op quiche en naast mijn Quiche met broccoli en kaas stond deze vaak op tafel toen ik nog helemaal geen vlees of vis at. Ik had een tijd geen quiche meer gemaakt omdat zo’n enorm ding in je eentje nogal wat is, maar ik heb nu een kleine vorm en dat is wel zo fijn! Het recept is wèl voor een normaal formaat quichevorm.
Recept: Preitaart
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Samenvatting: Vegetarische hartige taart (quiche) met prei, kerrie en cashewnoten.
Ingrediënten
- 750 gram prei, in ringen
- 1 bruine ui, fijngesnipperd
- 15 gram roomboter
- 1 teen knoflook, fijngesnipperd
- 1 tl kerriepoeder
- 3 eieren (L)
- 100 ml zure room
- 1 scheutje melk
- 50 gram cashewnoten
- 100 gram geraspte belegen of oude kaas
- 6 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 200℃.
- Rol de plakjes bladerdeeg uit op een met bloem bestrooid oppervlak en bedek de bodem van de ingevette quichevorm er mee.
- Vet de vorm in en bekleed deze met het bladerdeeg en snijd de overhangende randjes eraf. Prik ‘gaatjes’ in het deeg zodat deze niet gaat rijzen. Bedek met bakpapier en vul dit met keramische bakparels of bonen. Bak 15 minuten. Laat het daarna 3-5 minuten afkoelen voor je het gewicht weer verwijderd. Dit proces heet blind bakken.
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 180℃.
- Maak tijdens het bakken de vulling: smelt de boter in een koekenpan en bak de prei, ui en knoflook met de kerrie tot deze zacht zijn geworden. Laat afkoelen.
- Hak ondertussen de cashewnoten grof en klop de eieren met de zure room en melk tot het een egale massa is.
- Meng de helft van de kaas en de cashewnoten door je preimengsel en verdeel deze over de bodem van je quichevorm zodra deze is afgekoeld. Schenk het eimengsel hier overheen en bestrooi met de rest van de kaas.
- Bak 30 minuten of tot goudbruin en nog een klein beetje wiebelig in het midden. (Het moet wèl gaar zijn!)