verschillende soorten paddestoelen op een houten slagersblokDit is al de zoveelste keer dat ik naar mijn blog ga om mijn recept voor paddestoelenrisotto te bekijken voor ik boodschappen ga doen en er achter kom dat hij er niet staat! Belachelijk! Ik heb dit zo vaak gemaakt dat ik het recept eigenlijk niet meer nodig heb, maar des te meer reden om hem vast te leggen en te delen!

Het is tevens een mooi eerst recept voor mijn ‘Vega vrijdag’! Hoewel de komende maand alles vega wordt is het de bedoeling dat ná oktober er in ieder geval iedere vrijdag een vega-recept komt :D.

Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Pepijn, als hij kookte was het vaak deze risotto en ik moest me er altijd tegenaan bemoeien, commentaar geven op de kruiden en whatnot. Hoewel het hem gek maakte heeft het wel dit heerlijke recept opgeleverd!

Paddestoelenrisotto

By Cy-V Published: oktober 5, 2012

 • Yield: 6 Servings
 • Prep: 5 mins
 • Cook: 30 mins
 • Ready In: 35 mins

Perfect voor dit druilerige weer - hoewel we hem soms ook gewoon in de zomer maakten. Omdat het kon.

Ingredients

 • 125 gram roomboter liefst biologisch!
 • 1 bruine ui fijngesneden
 • 3 tenen knoflook fijngesneden
 • 1 el marjolein (marjoraam, oregano kan ook) gedroogd
 • 1 el tijm gehakt, vers of gedroogd 1 tl.
 • 300-500 gram paddestoelen naar keuze! Maak een mix of hou het op kastanjechampignons.
 • 150 ml witte wijn optioneel
 • 500 gram risottorijst
 • 1,5 liter bouillon paddestoelen of groente
 • 75 gram parmezaanse kaas of een andere harde kaas zoals grana padano

Instructions

 1. Smelt de boter in een diepe pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui 10 minuten op laag tot middelhoog vuur tot ze zachtbruin en glazig is. Verhit de bouillon en hou het warm. Dit hou je zo tijdens het gehele kookproces.
 2. Voeg de knoflook, kruiden en paddestoelen toe en bak deze enkele minuten. De paddestoelen moeten slap zijn maar niet knapperig gebakken. Vertrouw je instinct, er is geen 'te vroeg' voor de volgende stap.
 3. ['Blus' je mengsel door de wijn er bij te schenken en laat het op hoog vuur kort uitdampen om van de grootste hoeveelheid alcohol af te komen. ] Voeg de risottorijst toe en zorg dat de kruidige boter op iedere korrel zit. Bak dit een minuut.
 4. Schenk de bouillon er lepel voor lepel bij: wacht met de volgende tot de vorige volledig door de rijst is opgenomen. Roer regelmatig. Ga door tot de bouillon bijna op is, begin dan met proeven vóór je er een nieuwe lepel bij doet. De rijst moet romig zijn maar nog wel al dente. Dit duurt 15-20 minuten.
 5. Voeg peper en de kaas toe en roer door. Laat het even staan om de kaas te laten smelten. De risotto moet uitlopen als je je lepel door de pan trekt, anders is hij te droog. Voeg in dat geval nog wat bouillon of als dat op is warm water toe. Serveer het liefst op warme borden met wat extra kaas er overheen geschaafd!

  WordPress Recipe Plugin by ReciPress

  Anderen bekeken ook:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.