Chinese tomatensoep

Het tomaten-seizoen is begonnen!
Ik herinner me dat ik 6 jaar geleden rond verkiezingstijd een tomatensoepje aan het eten was uit een tomaatvormig kommetje. Ook dit jaar staan er tomaten op het menu, wat mij er aan herinnerde om het recept voor chinese tomatensoep af te stoffen en online te plaatsen.
Chinese tomatensoep is geen Chinees recept, maar dat geldt voor het meeste chin-indisch eten hier. Ik vind het in ieder geval erg lekker!
Ik heb veel variaties gezien voor tomatensoep ‘zoals bij de Chinees’, veel hiervan met appelmoes. Het komt in de buurt, maar het mist nog wat. Na jaren proberen het tóch gevonden. Een combinatie van gedroogde gemalen gember en gemberbolletjes! Dit recept kan ook vegetarisch, gebruik dan wat meer uien, een maizena-papje en vervang de bouillon voor een vegetarische variant!

Krokant gebakken tofureepjes en omeletreepjes zijn sowieso erg lekker als topping hierbij.

Chinese tomatensoep Recipe

By Cy-V Published: september 12, 2012

  • Yield: 4 bowls
  • Prep: 10 mins
  • Cook: 45 mins
  • Ready In: 55 mins

Een simpel verwarmend gerecht perfect voor het oogstseizoen!

Ingredients

  • 2 el zonnebloemolie
  • peper & zout
  • 500 gram kippenbouten of dijen met bot
  • 1 grote bruine ui fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook geraspt of fijngehakt
  • 1-1.5 el gemberpoeder
  • 2 el bloem
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 el water
  • 400 gram gepelde tomaten kan uit blik
  • 125 gram mihoen gaar, koud en uitgelekt
  • 2 el rietsuiker
  • 1 el natuurazijn of appelciderazijn
  • 1 middelgrote prei (ca 300 gram)
  • 1.2 liter kippenbouillon (2 tabletten als je die gebruikt)

Instructions

  1. Kruid de kip met het peper en zout en verhit de olie in een diepe pan met dikke bodem. Bak de kip rondom bruin, hij hoeft niet gaar! Voeg de ui en knoflook toe en bak deze 3 minuten mee.
  2. Voeg de bouillon toe, roer goed door en laat 30-45 minuten trekken. Neem de kip uit de pan en laat deze ondertussen afkoelen.
  3. Verhit in een apart pannetje de tomatenpuree, gember, bloem en het water en bak dit 5 minuten zoals je zou doen bij bloem en boter voor een bechamel. Voeg de tomaten toe aan de bouillon en laat 3 minuten meekoken. *Bij de kiploze variant kan je de uien en knoflook bakken en dáár het tomatenmengsel in bakken, dan heb je maar één pan nodig!*
  4. Pureer de soep met een staafmixer (of blender) tot een gladde soep. Voeg de suiker, azijn, gember en eventueel nog wat peper, zout of gembersiroop naar smaak toe. Voeg de preireepjes toe en roer goed door.
  5. Haal het kippenvlees van het bot en trek of snij het in reepjes. Knip of snij de mihoen zodat de slierten niet zo lang zijn. Verdeel de mihoen, soep en kip over de vier kommen.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress

    Anderen bekeken ook:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.