Saus voor yakisoba

GLadOS voice: It has been a looooong time.

Griep, eindelijk beter, tetanusprik en antibiotica, oven die kapot gaat (HELP!) en gewoon geen energie voor dit alles. Mijn huis is zelfs nog steeds niet af. Maar gelukkig eet ik wel! En kan ik ook nog koken voor en bij vrienden! Geweldig!

Zoals gister bijvoorbeeld, toen had ik yakisoba gemaakt voor Saskia en Arnoud. In tegenstelling tot wat de naam zegt is yakisoba geen gebakken soba noedels. Yakisoba is een Japanse interpretatie van de Chinese Chow Mein, met noedels die lijken op ramen. Hier kan je (verse) ramen of Chinese eiernoedels gebruiken.
Nog aparter is dat yakisoba-saus gemaakt wordt met behoorlijk westerse ingrediënten! In ieder geval worcestershire-saus, net als saus voor tonkatsu en okonomiyaki, maar ook ketchup zit er vaak door! Ondanks dat is het net als die andere twee wel een typisch Japans gerecht, enorm geschikt om allerlei restjes groenten te gebruiken.

Als ik yakisoba maak bak ik eerst blokjes tofu op hoog vuur in de wok krokant in wat zonnebloemolie, haal ze uit de pan, bak de groenten en bak dan de bijna-gare noedels. Dan de saus er door, snel doorschudden (ik roer tegenwoordig zelden meer, mengt veel beter), serveer, spoel de wok snel om met heet water en bak de tofu nog snel met wat saus om in te koken en dan bovenop de yakisoba te serveren. Op deze manier blijft de tofu lekker knapperig. Doe je dit (traditioneel) met varkensvlees kan je het vlees er in laten zitten of samen met de saus mengen.

Mijn yakisoba heeft in ieder geval een allium, liefst knoflook en een vorm van ui (prei, bosui, bruine ui) en een stevige groene groente. Broccoli, peulbonen en kolen zijn hier zeer geschikt. Doe als je Japanners en kook met je ogen! Een oranje wortel, gele paprika, rood pepertje en de witte tofu of taugé. Samen met je groene groenten is het een feest voor het oog. In plaats van chili kun je ook wat tabasco aan je saus toevoegen. Experimenteer!

Nu kan je yakisoba-saus gewoon in een toko kopen, maar ik vind het prettig zelf te maken. Ik kan de saus naar wens aanpassen, weet wat er in zit en het is nog goedkoper per portie ook! Ik heb helaas nooit sake in huis, kooksake heb ik nog niet gevonden, dus ik gebruik honmirin en water. Heb je wel sake doe daar dan 1 el van en 1 tl mirin.

Wat zijn jouw favoriete yakisoba-ingrediënten?

Anderen bekeken ook:

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.