Combikoken: Je handleiding lezen en pasta koken

Koken met een (combi)magnetron blijkt een stuk veelzijdiger te kunnen zijn dan ik dacht! De meeste combi-magnetrons hebben tegenwoordig een uitgebreide sets programma’s, de meesten zullen deze nooit gebruiken. Ik was hier één van. Maar nu ben ik door omstandigheden gedwongen dit meer te onderzoeken. Al mijn handleidingen worden direct in de recycle-bak gegooid, ik bewaar alles digitaal. Als je je merk/type/serienummer weet kan je alles vinden via google, bijvoorbeeld op gebruikershandleiding.com. Je beste keus is natuurlijk kijken op de website van de fabrikant.

Omdat ik ook een oven heb kon ik op zich veel dingen verzinnen qua bereiding, een oven is daar heel geschikt voor! Waar ik een oven niet voor kon gebruiken was het koken van pasta. Omdat ik geen degelijke saus voor lasagne kan maken door budget zou dit wel echt koken moeten zijn. Het leek me onmogelijk! Niet dus. In mijn magnetron (Een LG Wavedom, MC-7884NLC) zit er een ‘automatisch koken’-programma voor pasta en rijst. Ik kan max 300 gram koken en er staat dus geen watt bij.

Als je googled is er ook onduidelijkheid of je het met of zonder deksel/magnetronfolie doet, of het nu op halve of volle kracht moet etc. In mijn handleiding staat er specifiek zonder deksel bij de pasta, met bij de rijst. Controleer dat dus eerst, het kan zijn dat het programma er op ingesteld is. Verder staat het vrij maar met deksel gaat het waarschijnlijk wat sneller. Je hoeft niet bang te zijn voor waterexplosies zonder deksel en je kan als je er erg angstig voor bent zelfs als voorzorg je water even een minuutje laten staan voor je het oppakt of doorroert.

Mijn magnetron doet ontzettend lang over het koken van mijn pasta. 21 minuten! Dat geeft al aan dat het op ongeveer halve kracht is, 360W. Sommige websites geven aan dat het op vol vermogen 6 minuten is. Dit hangt natuurlijk van je magnetron af maar ik kies persoonlijk voor de tragere optie. Ja het duurt langer, maar je hebt minder kans op slappe pasta. Hetzelfde geld voor rijst.

Dus, graanproducten in de magnetron koken, een paar handvatten:

  • Alleen in kleinere hoeveelheden lijkt universeel (tot 300 gram)
  • 1/4-1 tl zout toevoegen
  • Rijst is 300 ml (gekookt) water per 100 gram, afgedekt met stoomgaatjes.
  • Pasta is 400 ml (gekookt) water per 100 gram, onafgedekt
  • Pasta minimaal 2 keer doorroeren halverwege de kooktijd tegen het plakken en beiden doorroeren na het koken. Dan 5 minuten afgedekt laten staan voor je afgiet en serveert.
  • ca 20 minuten op half vermogen of 6-9 minuten op vol.

Hierna kun je natuurlijk verder bereiden! Wil je het verwerken in een ovenschotel raad ik je aan om net als bij regulier koken de tijd in te korten. En uiteraard bij het roeren tussendoor proeven! Zo weet je ook snel genoeg of je magnetron iets harder of langzamer gaat dan deze stelregels!

Er zijn zelfs speciale magnetrondozen voor het koken van pasta, zoals bijvoorbeeld de lange spaghetti! Maar ikzelf kan niet wachten het weer normaal in een pan te doen =)

Op verzoek het eigenlijk-niet-eens-recept van de pasta met lof.
Kook 100 gram pasta. Maak 1 witlof schoon en halveer. Snij het hart er uit en snij de lof dan in reepjes. Meng met 2 el slagroom of kookroom, zout en een royale hoeveelheid versgemalen peper. Zet 5 minuten onder de gril op vol vermogen.
Beter, maar voor mij niet mogelijk: Bestrooi met wat geraspte belegen goudse kaas. De niet-vega’s kunnen er blokjes ham doorheen doen!

Anderen bekeken ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.