Brittle is de Engelse naam voor een harde karamelbrokken met noten zoals pinda, pistache, pecan, amandelen. Häagen-Dazs heeft zelfs een ijssmaak met dit lekkernij: Macademia nut brittle. Erg lekker. Er zijn veel variaties, niet alleen met de noten maar ook met specerijen. Soms wordt er na de noten ook nog pindakaas of iets dergelijks toegevoegd.

Deze brittle is de simpelste, goedkoopste versie die er is. Persoonlijk ben ik gek op amandelen, pistache en pecan, afhankelijk van mijn bui. Maar pinda staat vaker onderaan mijn lijstje. Toch vind ik deze brittle érg lekker. Het lijkt een beetje op de vulling van een snickers-reep 🙂

Recipe: Simpele pinda-brittle

Samenvatting: Een harde karamel met pindanoten

Ingrediënten

  • 400 gram suiker
  • 125 ml water
  • 125 gram boter
  • ½ tl baking soda
  • 200 gram gezouten pinda’s
  • Snuf zeezoutvlokken (Fleur de sel) (optioneel)

Bereiding

  1. Meng de suiker en het water in een brede pan met hoge randen. Zet een bakplaat met bakpapier klaar. Zet de pan op middelhoog vuur met de boter en meng door de pan te bewegen! Niet roeren, dat kristalliseert je karamel!
  2. Hak je pinda’s grof.
  3. Laat het onder constant bewegen amberbruin worden en haal van het vuur en zet op koud oppervlak.
  4. Voeg de baking soda en de pinda’s toe en roer snel om alles te mengen en giet het dan snel op de bakplaat. (Het gaat schuimen! 😀 ) Besprinkel eventueel met grof zeezout!
  5. Laat 30 minuten afkoelen en hak in brokken!

Aantekeningen

Leuk als klein eetbaar cadeautje voor de gastheer of vrouw!

Let heel erg goed op dat je geen caramel op je krijgt, caramel zorgt voor nare brandwonden!

Variaties

Probeer eens met andere noten, de karamel wat donkerder, met zout, zonder zout! Wat is jouw favoriete noot?

Voorbereidingstijd: 1 minuut

Bereidingstijd: 40 minuten

Culinaire traditie: Engels

Anderen bekeken ook:

  • De koek is op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.