Homemade christmas wreath cookies!Je kan je kerst bijna niet meer voorstellen zonder deze koekjes, je ziet ze overal, met amandel, musket, chocolade en heel veel toegevoegde smaak- en kleurstoffen. Deze koekjes zijn superlekker en leuk om te maken, zeker met kinderen!

Recipe: Kerstkransjes

Samenvatting: Een traditioneel Hollands kerstkoekje met een laagje van amandel en suiker

Voorbereidingstijd: 30 minuten

Bereidingstijd: 20 minuten

Culinaire traditie: Nederlands

Ingrediënten

  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 140 gram witte basterdsuiker*
  • Schil van ½ citroen*
  • 1 el melk
  • snufje zout
  • 300 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei
  • 100 g geschaafde amandelen
  • 75 gram kristalsuiker

Bereiding

  1. Meng de boter met de suiker, citroen, melk en zout. Zeef het bloem en bakpoeder er bij en kneed het deeg.
  2. Laat het deeg minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 160°C. Rol het deeg uit tot een lap van 3 mm. Steek de vormpjes uit, maak als je wilt (zoals het hoort!) een gat in het midden met kleine koekjesvorm of appelboor.
  4. Klop het ei en bestrijk de koekjes er mee. Meng de amandelen en de suiker, verkruimel de amandelen in stukjes tussen je vingers. Pak de koekjes voorzichtig op en leg ze met de ei-kant in het amandel/suiker-mengsel. Leg ze op bakplaten met bakpapier en bak ze in 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn. Hou ze in de gaten!

Aantekeningen

*De rest van de schil kan je raspen en met basterdsuiker mengen in een keukenmachine. Deze citroensuiker kun je de volgende keer gebruiken voor dit recept of anderen!

Het uitrollen van de koekjes kun je op bloem, tussen twee vellen bakpapier of vershoudfolie doen! De laatste heeft mijn voorkeur.

Dit recept is van (voormalig) banketbakker Cees Holtkamp en staat in zijn boek Koekje en ken ik via Koken met Karin haar column in Trouw.

Variaties

Gebruik ook eens musketballetjes in plaats van amandel!

Anderen bekeken ook:

3 Comments on Kerstkransjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam tegen te houden. Lees hier hoe jouw gegevens verwerkt worden.