Recept: Sabbatkoekjes

Samenvatting: Deze koekjes zijn erg geschikt voor de cake & wine bij sabbats, esbats en andere paganistische rituelen, maar ook gewoon erg lekker! Je kunt ze in elke mogelijke vorm maken, pas ze aan de viering aan!

Ingrediënten

  • 110 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 225 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren, vrije uitloop
  • 475 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 3 theelepels honing
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel wijn of druivensap
  • 2 eetlepels havervlokken/havermout

Bereiding

  1. Meng de boter, suiker, eieren, honing, vanille & wijn tot een gladde massa.
  2. Voeg de bloem, het bakpoeder, de havervlokken en het zout toe en meng goed tot een dik deeg. Het zal nog geen ‘vast deeg’ zijn, maak je geen zorgen! Dek je deeg af met een theedoek zet deze in de koelkast. Laat een uur staan.
  3. Verwarm de oven voor op 200°C.
  4. Bestrooi je werkvlak met bloem en rol je deeg daarop uit tot een plak van een ½ cm dik. Plakt je deeg aan je deegroller? Strooi ook een beetje bloem over je deeg.
  5. Snijdt de vormpjes uit je koekjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg ze wel wat uit elkaar, want ze ‘groeien’ een beetje!!
  6. Zet ze 10-12 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  7. Laat afkoelen.

Aantekeningen

De koekjes zijn 2-3 weken te bewaren in een luchtdichte koekjesdoos, als ze het al zo lang redden!

Variaties

Bestrooi ze met (poeder)suiker of cacaopoeder.
Maak bijvoorbeeld rondje koekjes met een sikkel met poedersuiker, met de rest van cacaopoeder.
Rondjes en sikkels kun je ook maken met een glas.

Doe er eens een extra schepje havermout in!

Preparation time: 10 minute(s)

Cooking time: 12 minute(s)

.

Anderen bekeken ook:

  • De koek is op!

2 Comments on Sabbatkoekjes

  1. Handig, zo’n universeel sabbatkoekjes recept! Ik haal/maak meestal iets dat specifiek bij die sabbat past. Vorig jaar met Yule maakte ik kaneel sterren. Met beltane komen er vaak aardbeien enz 🙂 Maar dit is zeker handig! Ik ga het opslaan 🙂

    • Ik pas ze ook vaak aan, maar vind het erg prettig één als basis te hebben om verder mee te werken! Ook wanneer ik gewoon even geen inspiratie heb :p Hopelijk bevalt het! Het zijn overigens wel zachtere koekjes, dus ik bak ze langer :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.