Quiche met broccoli en kaas

A slice of my first quiche Quiche is één van die gerechten met oneindig veel mogelijkheden. Het is makkelijk aan te passen, is ook voor de vleeseters lekker vega te maken en is erg vergevingsgezind.

Ik vind veel kaas en groenten lekker in mijn quiche. Mijn ex had liever veel kaas en spekjes. Deze quiche heb ik ontzettend vaak gemaakt – de foto is gemaakt in mijn kleine Alkmaarse keukentje, in 2008. Ik leerde pas net koken – en daarmee bedoel ik écht koken; geen pakjes, zakjes en kant-en-klaar. Mijn eerste échte quiche! Sindsdien heb ik vele variaties gemaakt, veel geleerd (en ook dit recept enkele malen aangepast) maar gezien ik op een of andere manier altijd broccoli overhoud maak ik deze nog steeds vaak.

Wat je er ook in doet, de eiermix is essentieel. Maar behalve die basis: laat je fantasie werken!

Recipe: Quiche met broccoli en kaas

Bereidingstijd: 15 minuten

Kooktijd: 45 minuten

Porties:4

Samenvatting: Een simpele quiche met veel groenten die ook makkelijk vegetarisch te maken is!

Ingrediënten

 • 300 gram broccoli
 • zout
 • peper
 • 5 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
 • bloem om te bestuiven
 • 125 gram spekreepjes
 • 5 eieren
 • 125 ml crème fraîche
 • 100 g geraste belegen kaas
 • Boter om in te vetten

Bereiding

 1. Verwarm je oven voor tot 200 °C.
 2. Rol de plakjes bladerdeeg uit op een met bloem bestrooid oppervlak en bedek de bodem van de ingevette quichevorm er mee.
 3. Vet de vorm in en bekleed deze met het bladerdeeg en snijd de overhangende randjes eraf. Prik ‘gaatjes’ in het deeg zodat deze niet gaat rijzen. Bedek met bakpapier en vul dit met keramische bakparels of bonen. Bak 15 minuten. Laat het daarna 3-5 minuten afkoelen voor je het gewicht weer verwijderd. Dit proces heet blind bakken.
 4. Verlaag de temperatuur van de oven naar 180℃.
 5. Snij ondertussen de broccoli in kleine roosjes en was deze. De stam kan je (geschild) in kleine stukjes snijden.
 6. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan. Niet te knapperig!
 7. Meng de broccoli met het spek of de cashews en verdeel deze over de bodem.
 8. Klop de eieren met de crème fraîche en flink wat (versgemalen) peper, en voeg dan de kaas toe. Schenk het in de vorm wanneer deze afgekoeld is.
 9. Bak de taart nog 30 minuten tot hij lichtbruin en gaar is.

Variaties

Gebruik 80 gram gezouten cashewnoten in plaats van de spekreepjes om dit recept vegetarisch te maken.

Anderen bekeken ook:

6 reacties

  • Nice! Die van de albert heijn? Die vond ik qua structuur nogal tegenvallen, maar al met al niet slecht. Ik zou er zeer blij mee zijn geweest toen ik nog volledig vega was! Ik wil zeker nog die van de vegaslager proberen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.