Boerenkoolschotel uit de oven

Simpele Hollandse kost voor bij dit gure weer. Dit recept kun je makkelijk van te voren klaarmaken en bewaren in de koelkast. Verleng de oventijd dan met 10 minuten. Je kunt de schotel ook over vier ovenschaaltjes verdelen voor individuele porties.

Recept: Boerenkoolschotel uit de oven

Ingrediënten

 • 500 gram kruimige aardappels
 • 300 gram boerenkool
 • 50 milliliter melk
 • 30 gram boter
 • 125 gram spekreepjes
 • 200 gram rundergehakt
 • Peper
 • Zout
 • Nootmuskaat
 • 50 gram (zelf)gerapste belegen kaas

Bereiding

 1. Schil, was en kook de aardappels gaar in een zeer ruime pan. Giet af en voeg de melk en 25 gram boter toe. Laat de boter smelten in de restwarmte stamp de aardappels dan fijn. Hou een flinke lepel apart. Meng de boerenkool er doorheen met wat peper, zout en nootmuskaat naar smaak en doe een deksel op de pan zodat de restwarmte de boerenkool wat kan laten slinken.
 2. Verwarm je oven voor op 220 °C.
 3. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan tot ze zo knapperig zijn als je zelf wilt! Doe de spekreepjes in de pan bij de boerenkool en doe de deksel weer op de pan. Giet het meeste spekvet weg (je kunt dit bewaren om aardappels in te bakken!) en smelt dan de resterende boter in de pan. Rul hierin het gehakt grof en breng op smaak met zout en peper. Voeg ook dit toe aan de boerenkoolstamppot en meng alles goed. Doe dit in een ovenschaal, verdeel de apart gehouden aardappelpuree en strooi de kaas er over.
 4. Bak 20-25 minuten in de oven of tot de kaas lichtbruin is geworden.

Voorbereidingstijd: 10 minute(n)

Bereidingstijd: 50 minute(n)

Porties: 4

Anderen bekeken ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.