Terwijl buiten de dagen korter worden en het weer guurder groeit ook het verlangen naar een warm welkom thuis. Het verlangen naar stamppotten, stoofschotels en soep stijgt enorm en tot mijn verbazing ontbraken een hoop van de recepten van mijn basisrepertoire hier op het blog. Speciaal voor Saskia:
Samenvatting: Een linzensoep van gedroogde linzen met aardappel, wortel, rookworst, peterselie en citroen.
Ingrediënten
- 15 gram boter
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 2 winterpenen
- 250 gram gedroogde linzen
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 liter water
- 2 laurierblaadjes
- 1 kruidnagel
- 2 vastkokende aardappels
- 30 ml citroensap
- 1 runderrookworst, bij voorkeur biologisch/scharrel
- 4 el gehakte peterselie, vers of diepvries
- Peper en zout
Bereiding
- Snipper de ui en knoflook. Snij één bleekselderij en één winterpeen in kleine blokjes. Halveer één winterwortel in de lengte en snij in halvemaantjes, snij de andere bleekselderijstengel in plakjes.
- Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Fruit de ui en knoflook. Voeg de blokjes wortel en bleekselderij toe en bak al roerend 5 minuten.
- Voeg de bouillonblokjes, 1 liter water en de linzen toe. Steek de kruidnagel door de laurierblaadjes en doe deze in de bouillon. Roer een keer door en laat zachtjes koken.
- Schil de aardappelen en snij deze in blokjes. Was het zetmeel er af en laat in een bakje water staan. Voeg deze na 20 minuten koken van de soep toe (zonder het water!) en roer door.
- 10 minuten later voeg je plakjes wortel en bleekselderij toe. Roer weer door en leg de rookworst in plastic in de soep. Na 10 minuten haal je de worst er weer uit en snij je deze in plakjes. Verdeel deze over de kommen.
- Controleer of de linzen gaar zijn en breng de soep op smaak met de peterselie, het citroensap, peper en zout. Proef of er eventueel meer citroensap bij moet.
- Verdeel de soep over de kommen en serveer met stevig brood.
Bereidingstijd: 5 minute(s)
Kooktijd: 45 minute(s)
Porties:4
[…] zorgt er wel voor dat ik geen restjes bleekselderij meer heb na het maken van (bolognese)saus of (linzen)soep, zolang ze nog vers zijn. Helaas waren ze dat gister niet meer, en dus moest ik er iets mee […]
Ik heb de soep gemaakt en ik vond het een verbazingwekkend simpel recept. De soep smaakte heerlijk en hij komt deze winter zeker vaker op tafel! Heel erg bedankt! 🙂
Blij dat hij beviel, dankjewel! 😀