Vaak staan we niet stil bij de namen voor buitenlandse gerechten. Als je een beetje thuis bent in Japans of de Japanse keuken valt je bijvoorbeeld op dat gerechtnamen gewoon omschrijvingen zijn. Teriyaki is bijvoorbeeld ‘gelakt/geglaceerd’ (teri) en ‘gegrilt/gebakken’ (yaki). Yakisoba is dus ‘gebakken soba’. Age betekend ‘gefrituurd’. Tori (kip) karaage is dus gefrituurde kip, aburaage gefrituurde tofu(zakjes). Enzovoorts.
Dit geld natuurlijk ook voor andere talen, vaak kan je aan de namen zien of iets gegratineerd is, bijvoorbeeld. Iets wat ook veel gebeurd is dat een gerecht een naam van een streek krijgt. Vooral Italië valt hier op. Pasta alla Bolognese, bijvoorbeeld. (In Italië heet dit gewoon ‘Ragù’ of Ragù Bolognese). Veel komt uit Parma, meest bekend de kaas en de ham van Nederlandse varkentjes)
Maar een groot voorbeeld van wat nou níet een streeknaam is is Pasta/Spaghetti alla puttanesca. Dit gerecht uit het zuiden van Italië is vernoemd naar de oudste professie ter wereld: ‘Pasta, hoerenstijl’.
Waar deze naam vandaan komt is niet bekend, één theorie is dat het komt omdat het gerecht zo pittig en sexy is, een ander omdat het zo makkelijk en snel is. Deze pasta is echter ook goedkoop.
Mijn versie is zo dat het volledig te maken is met ingrediënten uit je voorraadkast. Ik probeer al deze ingrediënten altijd in huis te hebben, dan heb ik altijd wat te eten, ook voor gasten.
Kook 500 gram pasta. Als je je pasta normaal afgiet moet je even wat kookvocht apart houden. Terwijl de pasta kookt verhit je 3 el olijfolie in een pan en fruit je hierin 2 tenen knoflook, 12 ansjovisfilets*, 60 gram (ontpitte) zwarte olijven en 60 gram kappertjes. Voeg na een kleine minuut 1 tl chilivlokken en 1 el gedroogde oregano of marjolein toe. Bak tot de ansjovis opgelost is. Hak de inhoud van2 blikken gepelde tomaten (á 400 g) en voeg deze toe. Breng op smaak met peper en zout. Proef! Voeg de pasta toe aan de saus. Meng goed en voeg kookvocht toe tot het een soepele saus is. Serveer direct, eventueel met wat verse basilicum en wat extra vierge olijfolie.
*Laat weg voor een vegetarische versie. Je proeft het er niet direct in terug als vis. Als variatie kun je ook een (blik) tonijn uit olijfolie (uitgelekt!) gebruiken. Voeg dit toe voor de tomaten.