Zelfgemaakte chips

Homemade crisps

Iets dat zo simpel is dat het eigenlijk geen recept genoemd kan worden, maar de mensen toch het idee van hebben dat het erg omslachtig is om te maken: chips.
Ik hou niet zo van de meeste reguliere chips: ze zijn erg dun (weinig smaak, veel vet), te zout en in general gewoon slecht. Bovendien vind ik de schil er aan nog erg lekker.
Goede chips zoals Kettle is erg prijzig. Dit niet.
Zelf minder vette chips maken is niet makkelijk, de meeste dingen die ik frituur eindigen te vet. Dit kan overigens makkelijk voorkomen worden door je olietemperatuur te meten ;-).

Dit recept is voor een flinke hoeveelheid, als je zo koppig bent als ik kan het je wel een half uur duren. Ik raad het af alles met de hand te snijden en in één koekenpan te doen. Dat laatste is sowieso niet zo veilig met frituren. Het makkelijkste is een mandoline, keukenmachine of (kaas)schaaf. De plakjes moeten zo’n ~2 mm.
De aardappel maakt enorm uit voor de smaak, maar ik heb bijvoorbeeld wel met kruimige gemaakt (AH Pommes Culinair).

Was 750 gram aardappel of schil deze. Snijd in plakjes, was in water zodat het zetmeel er af is en leg de plakjes dan op stukjes keukenpapier of een schone theedoek. Leg er een doek bovenop en droog zo. Leg daarna op een bakplaat om verder te laten drogen. Verwarm 8-10 cm arachide- of zonnebloemolie in een frituurpan tot 190°C, of doe dit in een gewone pan. Let dan op dat je niet verder dan 1/3 van de pan ivm veiligheid.
Doe de aardappelschijfjes één voor één in de pan, anders plakken ze aan elkaar. Dit is alleen belangrijk bij het er in doen, maar doe niet teveel in de pan, dit koelt de olie ook teveel. Bak 3-4 minuten goudbruin (die van mij zijn iets te donker). Schep ze uit de pan met een schuimspaan, laat goed uitlekken en plaats dan op een koelrek (of vergiet, of bakplaat/rek) met theedoek of keukenpapier. Ook hier een doekje er bovenop, ditmaal om het vet op te nemen. Wanneer afgekoeld de specerijen er over strooien en goed mengen.

Deze chips zijn ook makkelijk in de oven te maken, 35-40 minuten op 190°C. Zorg voor een dun laagje (olijfolie) en ongeveer 1 tl zout wat versgemalen zwarte peper naar smaak.

Voor ‘Salt & Vinegar’ kun je bij de oven-versie de 750 gram aardappels in een liter azijn weken. (30 minuten).

Specerijmix:

  • 1 tl zout en 1 tl cayennepeper of paprikapoeder
  • 1 tl zout en 1/2 tl knoflookpoeder
  • (Mijn favoriet) 1 tl zeezout + peper met een beetje appelciderazijn fijngemalen (net aan een papje). In een droge pan op laag vuur het zout weer laten indrogen.
  • 2 el Parmezaanse kaas (en ½ tl knoflookpoeder) + ½ tl verse gehakte peterselie

De chips kun je net als gewone chips enkele dagen bewaren wanneer luchtdicht opgeborgen.

Wist je dat: In het Engels zijn zijn chips frietjes, niet chipjes. Wil je recepten vinden voor verschillende manieren om te kruiden moet je zoeken naar ‘crisps’.

Anderen bekeken ook:

3 reacties

  1. Helemaal vergeten tip! Probeer ook eens andere knolgroenten! Bietjes, bataat, andere zoete aardappel, wortel, pompoen (ok, geen knol), pastinaak, schorseneren, experimenteer! Ik heb zelfs eens courgette-chips gezien! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.