Vegan chili

Zoals vermeld bij de post over (vegan) maisbrood had ik dit weekend vegan gasten. Ik gebruik normaal mijn chilimix voor veel van mijn chili’s maar in de mix zit kippenbouillon.
Hoewel je deze chili uiteraard ook met gehakt/rundvlees (in plaats van linzen) kunt maken, raad ik je aan deze ook eens een kans te geven. De linzen geven eenzelfde soort structuur aan de chili als gehakt doet. Het is nog een stuk goedkoper ook! De aanpassing op de basischili is de toevoeging van de espresso en oregano. Een deel van de paprikapoeder is vervangen door gerookte paprikapoeder en in verhouding meer komijn. Ook zitten er meer kruiden in dan normaal, making it extra spicy.

Recept: Vegan chili

Voorbereidingstijd: 5 minuten

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui, gesnipperd
  • ½ tl zout
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 paprika in blokjes
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 el oregano of marjolein
  • ½ el rietsuiker
  • 1 el chilipoeder
  • ½ el paprikapoeder zoet
  • ½ tl paprikapoeder gerookt
  • ¼ tl cayennepeper
  • 1½ tl gemalen komijn
  • 1 espresso
  • 400 gram gekookte linzen (150-200 gram gedroogd)
  • 800 gram gekookte bonen zoals nierbonen (150 gram gedroogd)
  • Optioneel: 1½ el maïszetmeel (maizena)

Bereiding

  1. Verhit de olie in een diepe pan met dikke bodem en fruit de ui. Bestrooi het zout en de knoflook toe en fruit nog even voor je de paprika ook toevoegt.
  2. Maak de gepelde tomaten schoon indien nodig en hak of stamp ze grof tot een pasta. Meng met de specerijen, kruiden en de espresso en giet het bij de groenten. (Voor het hakken en mengen kun je ook een blender gebruiken). Laat 15 minuten borrelen.
  3. Voeg de linzen en bonen toe en warm door. Als er nog waterig vocht in de pan zit maak je een papje met het maïszetmeel en voeg je deze toe aan de chili. Roer door en laat even indikken.

Noot

Experimenteer met het soort bonen en paprika! Een groene paprika is aardser en een rode veel zoeter.

Variaties

  • Voeg in plaats van de espresso een eetlepel cacao-poeder toe!

Serveer met rijst of bijvoorbeeld met maisbroodmuffins!

Anderen bekeken ook:

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.