Vegan maisbrood-muffins

Cornbread muffinsAfgelopen weekend had ik Amerikaanse couchsurfers (uit Berlijn) die net als ik gek op eten is. Met het grote verschil dat zij veganistisch is, waar ik uiteindelijk koos weer vlees en vis te eten omdat ik het teveel miste. Ik probeer zelf mijn vleesinname beperkt te houden, al eet ik wel als het even kan in ieder geval iedere week vis. Vegetarisch eten is voor mij geen probleem. Ik was bíjna veganist, maar ik kon maar niet wennen aan sojamelk, inmiddels ga ik andere soorten plantaardige ‘melk’ proberen, ook omdat mijn maag geen zuivel verdraagt en ik naar mijn lijf wil luisteren.

We hebben heel veel ideeën uitgewisseld: Ik wist bijvoorbeeld dat paranoten goed gebruikt kunnen worden als vegetarische vervanger voor parmezaanse kaas.
(Stremsel in kaas komt uit de maag van een koe en is dus niet vegetarisch!)
Dat ging zij eens proberen.

Een van de dingen waar zij mij enorm mee geholpen heeft is hoe je eieren vervangt, zodra ze thuis is stuurt ze even een overzicht (het duizelt me!) en deel ik dit met jullie.

We hebben het hele weekend praktisch vegan gegeten (en dat is zeker geen straf!) en een van die dingen was chili. Terwijl we boodschappen haalden vroeg de gaste wat wij normaal bij de chili doen en of ik al eens maisbrood had gemaakt. Ik wilde al een hele tijd maisbrood maken en vorige week heb ik EINDELIJK maïsmeel gevonden hier (het wordt ook wel verkocht als polenta). Ik was er van overtuigd dat het met fijn meel moest maar volgens Amara is dat niet nodig. Dit is een veganistische en daarmee de goedkoopste versie. Je kunt het ook maken zonder maïskorrels.

Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een muffinvorm (12-vaks) in met wat olie en een keukenpapiertje.

Meng 3 el suiker met 110 gram bloem, 150 gram maismeel, 2 tl bakpoeder en 1 tl zout en wat versgemalen zwarte paper tot alles goed gemengd is. Maak een kuiltje in de bloemmix en giet hier 80 ml plantaardige olie en tot 250 ml water in. Het is goed als het de consistentie van cakebeslag heeft. Meng goed en zo kort mogelijk. Zorg dat er geen droge stukken meer in je mengkom zit. Vouw dan ~200 gram gekookte maïskorrels (uit blik) in het beslag. Verdeel over de muffinvormpjes en bak 20-25 minuten.

  • Je kunt het ook in een brownie of ronde cakepan/springvorm doen voor een grotere platte koek. Hou dan 40-45 minuten aan

Het brood is klaar wanneer het licht begint te kleuren en je tandenstoker/satéprikker schoon uit de cake komt nadat je het in het midden er van hebt geprikt.

Boodschappenlijstje

  • Suiker (3 el)
  • Bloem (110 gram)
  • Maïsmeel (150 gram)
  • Bakpoeder (2 tl)
  • Zout (1 tl)
  • Peper
  • Plantaardige olie (80 ml)
  • Gekookte maïs (200 g)

Anderen bekeken ook:

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.