Tarka dal

Dal is er in vele soorten, van heel simpel tot zeer gecompliceerd.
Dal staat voor de linzen(curry), tarka geeft aan dat je de hele specerijen eerst kort frituurt. Experimenteer rustig hiermee, gebruik bijvoorbeeld hele koriander en/of doe er eens fenegriek, kardemom of andere specerijen bij!
Deze is zeker niet moeilijk, maar moet wel een tijdje staan omdat je het met gedroogde linzen maakt. Dit weekend geserveerd aan een groep vriendinnen (en vriendje) bij onze L-Word marathon!

Recept: Tarka dal

Samenvatting: Een kruidige indiase curry

Voorbereidingstijd: 15 minuten

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten

  • 250 gram chana dal (gele splitkikkererwten)
  • 900 ml water
  • duimgroot stuk verse gember
  • 3-4 groene chilies
  • 1 kleine ui
  • 1 el komijnzaad
  • 3 el zonnebloemolie
  • 3 tenen knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten à 400 gram
  • ¾ tl gemalen geelwortel/kurkuma
  • ¾ tl garam massala
  • 1½ tl gemalen koriander
  • peper
  • zout
  • 100 ml water
  • verse koriander

Bereiding

  1. Doe de linzen en het water in een pan en breng aan de kook. Schep het schuim van het oppervlak met een lepel of schuimspaan. Doe een deksel schuin op de pan en laat 35-40 minuten koken, roer regelmatig. Hou het goed in de gaten want het kan zijn dat de linzen gaar zijn voor de tijd voorbij is, afhankelijk van het soort. Voeg water toe als het uitdroogt. Giet af als ze gaar zijn, roer door met een garde en laat afkoelen.
  2. Schil ondertussen de gemberwortel en snij deze in dunne reepjes – ‘luciferhoutjes’ – en prik gaatjes in chili’s, laat ze verder heel!, en snipper de ui fijn.
  3. Doe de olie en komijnzaad in een pan en bak 20-30 seconden of tot het begint te geuren. Voeg de uien, chili’s en gember toe en bak 4-5 minuten of tot het bruin en zacht is geworden.
  4. Meng de tomaten met de knoflook in een blender of keukenmachine tot het een puree is. Voeg toe in de pan met de rest van de specerijen en het water. Laat 15-20 minuten sudderen op middelhoog vuur.
  5. Voeg het linzenpuree toe aan de tomatensaus en meng goed, voeg eventueel wat water toe als het erg dik is. Breng aan de kook en proef of de specerijen/zout nog aangepast moeten.
  6. Hak een handvol verse koriander. Serveer met rijst en koriander.

Noot

Serveer met een langkorrelrijst of Geurige rijst. Je kan al beginnen met de saus als de linzen koken! Kook de rijst in de tijd dat de saus borrelt. Of borrel gezellig mee.

Variaties

Gebruik in plaats van de splitkikkererwten andere gele spliterwten of linzen.

Anderen bekeken ook:

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.