Geurige rijst

Vaak worden bij de meest uitgebreide gerechten witte rijst gegeten, of juist overmatig gekruid en gevuld (‘Hollandse nasi’). Dit is een middenweg, op Indiase en door mijn laatste Londense couchsurfingguest Alice geïnspireerd (most known by ‘jellyfishcostume’ or ‘pikahat’).

Breng een pan met ~375 ml water (zie verpakking voor exacte maten) aan de kook en voeg hier 1 geplette en in 4-en gesneden stengel citroengras, een halve limoen, 3 plakken gember, 2 steranijs en 3 geplette kardemompeulen aan toe. Wanneer het water kook 250 gram langkorrelrijst volgens verpakkingsbereiding klaarmaken. Ga bij voorkeur uit van rijst die je níet afgiet! (Dus 1 (volume)deel rijst, 1,5 deel water en dan ‘inkoken’ voor de gewenste kook- en stoomtijd) De meeste verpakkingen geven tegenwoordig 2 tijden voor beiden bereidingsmethoden.
Na het stomen los roeren met een vork. Eventueel bestrooien met verse koriander.

Anderen bekeken ook:

4 reacties

    • Ja zeker wel! Alle rijst heeft een eigen aroma, Jasmijn en Pandan zou ik alleen niet gebruiken omdat die dat meer hebben. In principe werkt iedere langkorrelrijst though 🙂

  1. Kan je dit ook met de rijstkoker doen? Dus het gekookte water met de kruiden aan je rijst toevoegen in de rijstkoker. Ik maak namelijk altijd mijn rijst met de rijstkoker. Het kost weinig energie, en het komt altijd goed als je de goede verhoudingen neemt 🙂

    • Ik zie niet in waarom niet. De reden dat ik het eerst kook is dat de smaken in het water trekken. Je kan het zelfs af laten koelen. Afhankelijk van hoe lang jouw rijstkoker er over doet kan het ook zonder voorkoken, al wordt het denk ik minder sterk. Als jouwe warm houdt, alleen maar beter!

      Ik wil ook nog steeds een rijstkoker/crockpot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.