Volgende week begint het bento-seizoen weer! Omdat ik nog steeds zo ontzettend moe ben de hele tijd maak ik het mezelf regelmatig makkelijker door een bento-voorraad aan te maken. Een uur lang intensief koken levert mij, maar ik denk velen, ontzettend veel extra tijd en kostbare energie op op de lange termijn. Ik heb het al eerder gehad over voorraad maken, dit is hier een toevoeging op.
Ik doe niet al mijn voorraad tegelijk maar ik probeer wel te combineren zodat ik veel dezelfde ingrediënten gebruik. Vandaag waren de ingrediënten 6 paprika’s, 2 kipfilets, een bos bosuien en 200 gram taugé.
Simpele roerbakpaprika’s
Dit is voor ongeveer 6 semi-grote bentoporties
- 3 paprika’s in verschillende kleuren
- 200 gram taugé
- 1 el olijfolie
En dat is het! Dit is een bijgerecht voor bijvoorbeeld vlees met zelf sterkere smaken.
Was de paprika’s en snij ze in dunne reepjes en die dan doormidden. Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de paprika en taugé hier enkele minuten op hoog vuur tot ietwat zacht en bruin. Niet slap laten worden! Op een bord scheppen en snel af laten koelen. Verpak dan in porties in vershoudfolie en doe deze in ziploc-zakjes die je vacuum zuigt met een rietje. (zoals die Tell-Sell stofzuigerzakken ;-)) Dit voorkomt vriesbrand en houdt het langer goed. Zoveel mogelijk lucht er uit!
Kip- en paprika-roerbak
Dit is voor 4-5 semi-grote bentoporties
- 1 el zonnebloemolie
- 6 el gehakte bosui
- 4 tl geraspte gember
- 3 paprika’s in verschillende kleuren, in blokjes
- 120 gram bio/scharrel-kipfilet in blokjes van ca. 1 cm
- 2 el sojasaus
- Versgemalen zwarte peper
Verhit ⅔ van de zonnebloemolie in de wok en bak hierin kort de gember en bosui tot het geurig is (dit duurt niet lang!), voeg dan de paprika toe en bak 4-5 minuten. Duw de groenten aan de kant en voeg nu het laatste beetje olie toe. Bak hierin de kip. Als de kip bruin is alles mengen en de sojasaus en peper toevoegen. Goed doorroeren en ook deze op een bord scheppen en snel af laten koelen en inpakken voor de vriezer zoals bij de paprika.
De recepten die ik heb gebruikt komen uit of zijn geïnspreerd door gerechten uit het Just Bento Cookbook van Makiko Itoh.
[…] en nigella-zaad. In het kleinere bakje zit meer geroerbakte broccoli met rode ui en sesam, geroerbakte paprika met kip uit het Just Bento Cookbook en als toetje drie-in-de-pan. Mijn bento bevat dezelfde ingrediënten, […]
[…] van de chinees, al ga ik dat ook nog eens maken, met een twist!), sugar snap boontjes, de paprikaroerbak waar ik eerder over gepost had, walnoten en rozijnen en een […]
[…] bento met tarka dal (kruidige linzencurry, recept hier) met nigellazaad, geroerbakte paprika in drie kleuren, kerstomaatjes en mini drie-in-de-pan pannenkoekjes. Deze bento werd vergezeld door een Hollandse […]
[…] bento met nasi en ‘koi(nobori)’ ketchup in de bovenste laag. Onderste laag bevat geroerbakte paprika met kip, bosui en wortelbloemen, arancini di riso (funghi), sperziebonen en ‘poffertjes dorayaki’ […]
Ik vind het er altijd zo mooi uit zien, van die verschillende kleuren paprika’s. Ik moet ook echt weer bulk gaan koken nu inderdaad het nieuwe bento seizoen er aan komt. Eerst nog maar even uitrusten 😉
Ik vind het inderdaad ook heel fijn er uit zien! Insta-kleur in je bento! En rust lekker uit, nu kan het nog! (En mag eigenlijk wel altijd :p)