Wilde tomaten-bento, #86

Boyfriend Bento #86 [08.07.2011]

Ook deze post wordt – net als de vorige – met terugwerkende kracht geplaatst. Het moment dat ik dit schrijf is het 08.08.11, niet 08.07.11. Ik probeer momenteel mijn leven op orde te krijgen, een winkel te starten, een sociaal leven te krijgen EN to terms komen met mijn verergerende handicap. Buiten dat zijn er nogal wat serieuze situaties in mijn omgeving met betrekking tot mijn vrienden dus dit staat allemaal op een laag pitje. We hebben ook geen bento’s nodig gezien de vakantie, maar het zou leuk zijn een beetje actief te blijven voor het contact met jullie! (En reageer hier, niet op twitter! Dat zou ik heel fijn vinden want dan kan ik teruglezen! :D)
Wat mij voornamelijk opvalt hierdoor is dat het basically gewoon weer hetzelfde is! Nu krijgt mijn lief dit ook vaak omdat als ik vraag ‘wat wil je?’ dit het antwoord is.
Maar er is variatie!

Ik heb tegenwoordig geen ruimte er meer voor (of in ieder geval niet de middelen, ik kan vast langs de muren bij het raam bezig) maar toen ik nog in Alkmaar woonde liet ik graag mijn eigen groenten groeien. Omdat ik ook wel iets moois er uit wilde heb ik veel gezocht naar ‘aparte’ kleuren groenten en groenten met bijvoorbeeld mooie bloemen. Een van de dingen die me het meeste opviel was de grote variatie in soorten tomaten! Alleen de cherrytomaten al! Gewoon rood rond, maar ook roze, geel, paars, groen, peervormig, gestreept, dik, dun, langwerpig, banaanvormig, bobbelig, glad. Ik baalde enorm dat ik dit niet in de winkel kon kopen.
Ik had gelukkig de mazzel dat op een gegeven moment de AH XL deze geweldige mix van tomaten samen in een mix ging verkopen, in seizoen!
Inmiddels woon in in Haarlem en hoewel de Natuurwinkel en Marqt vaak ‘andere soorten’ groenten verkopen is dit vaak boven budget. Maar toen(! *insert dramatic pause here*) waren ze ineens bij de Dekamarkt! En net zo duur als de gewone cherrytomaten! Dus snel gekocht en een gigantische tomatensalade gemaakt, die nu dus ook in deze bento zit.

Het is eigenlijk een beetje een ‘Jamie Oliver-bento’ gezien het recept van de tonijnpasta van hem komt – al gebruik ik geen kookboek meer inmiddels – en het recept van de tomatensalade is een aanpassing op zijn “Mothership Tomato Salad” uit “Jamie at Home”, geloof ik. Het was op tv 😉 Verder zit er een komkommerbakje met tonijnsalade in.
De tomatensalade is een heerlijk zomerrecept die de smaak van de tomaten – in alle vormen – geweldig omhoog brengt. En zijn recept voor ruim een kilo tomaten is :lol:. Maar het is niet echt een recept, vooral omdat het variabel is en de meesten wel een vinaigrette kunnen maken en de meeste combinatie kennen. Deze wilde ik in ieder geval delen omdat het gewoon zo ontzettend goed werkt!

Wilde/Gemengde tomaten-salade

Snij 500 gram gemengde tomaten (alles kan) in plakken, stukken, de hele kleine kun je halveren: het maakt niet uit. Doe dit alles in een vergiet boven een schaal of in je gootsteen en strooi er zeezout over. Maak je geen zorgen over de hoeveelheid zout: het meeste verdwijnt met het vocht uit de tomaten. Dit maakt het wel stukken beter door concentratie van de smaak. Meng, laat even staan, bestrooi nogmaals, meng en laat 15 minuten staan.
Doe de tomaten in de schaal waar je het in wil serveren en bestrooi met wat gedroogde oregano. Maak een vinaigrette van 1 el azijn (ik gebruik balsamico-azijn) en 3 elgoede olijfolie, een klein of half teentje knoflook, geraspt en een klein snufje chilivlokken of 1/2 verse rode chili. Giet zoveel je nodig hebt over de tomaten. Erg lekker met een bol mozzarella in stukken gescheurd en/of ciabattabrood! Ook wat verse basilicum is hier uiteraard lekker bij!

Note! Goed opletten of je doosje bestendig is tegen zuren! Doe het anders in een bakje er in oid!

Anderen bekeken ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.