Nierbonen-kaasburgers met countrypotatoes

Dankzij Cynni (Uniflame) die zei dat ze hamburgers van ‘kidneybeans’ aan het maken was dacht ik weer aan dit recept. En wat bleek: het was hetzelfde recept! Alleen ik gebruik geraspte cheddar en zij gewone kaas. Ik was net bezig dit te herposten vanaf Foodbuzz, waar ik mijn account ga verwijderen, waarna ik haar een vermelding zag maken van het plaatsen van het recept. Het zat er natuurlijk in dat we ooit een keer dezelfde recepten kregen, maar dat is alleen maar leuk! Zij vond ze bijvoorbeeld te flauw en ik niet. Nu is dat deels doordat ik royaal (chili)peper gebruik en deels door de pittige cheddar, maar cheddar is wel duur. Verder serveerde ik er de goedgekruide countrypotatoes bij, dat hielp ook. Ook kan je – zoals ik een keer per ongeluk deed – de kruiden van de aardappels bij de burgers doen. Hoe dan ook, hier is het recept voor de nierbonenburgers en countrypotatoes uit ‘das Vegetarische Studenten-Kochbuch’, ofwel ‘Het vegetarische studentenkookboek’. Inmiddels is dit felgroen/roze ding in Nederland(s) te verkrijgen onder de naam ‘De studenten-kookgids Vega’.

Giet 400 g nierbonen uit blik af of gebruik 150 g gedroogde nierbonen die je eerst een nacht weekt en dan kookt, was deze (laat er water over stromen in een vergiet) en droog voorzichtig af. Prak fijn met een vork of -mijn voorkeur- doe in een vriezerzakje of tussen twee vellen vershoudfolie en plet met deegroller of pan. Doe in een kom.

Schrob 1 kg vastkokende aardappels schoon en snij in parten, was en droog. Nu horen deze volgens het originele recept in een oven, maar aardappels haten me en blijven rauw. (Normaal 220 °C, 30 minuten, af en toe husselen). Doe ze in een schaal en kruid ze met 1 tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander en 2 el chilipoeder met behulp van 3 el zonnebloemolie. Bak ze dan 30 minuten in een koekenpan tot ze gaar en bruin zijn.

Snipper 1 kleine ui fijn en rasp 100 g cheddar. Meng de ui, cheddar, bonen met 1 geklopt ei, 50 g broodkruim en peper en zout tot een pasta. Verdeel in vieren.
Was je handen en bestrooi met bloem. Roll de pasta in balletjes en vorm deze in burgers. Laat rusten op een bord bestrooid met bloem.

Verhit 1 el zonnebloemolie en klop overtollig bloem van de burgers. Bak ze bruin en knapperig in ca 8-10 minuten. Halverwege keren.

Serveer met de burgers, ketchup(!) en een salade. Guten Apetit!

Bekijk ook Cynni’s versie op haar blog! (Engels)

Ook zeer geschikt voor bento’s in minivorm!

Anderen bekeken ook:

2 reacties

 1. Ik ben van plan om chili peper te gebruiken de volgende keer ipv zwarte. Ook wil ik ze nog eens maken met taco kruiden 🙂

  De aardappels die ik er bij had, waren ook gekruid maar niet zelfgemaakt. Daar had ik de energie niet meer voor.

  Het is wel grappig dat jouw recept 50 gram broodkruim heeft en de mijne 100. Dat heb ik niet aangepast. Maar ik heb dus wel een extra ei toe moeten voegen omdat het anders te droog was.

  Ik zie ook dat jij wel 4 burgers had, terwijl ik op 6 uitkwam. (en een kleintje) Het is heel grappig om te zien dat terwijl we hetzelfde recept gebruikten als basis er toch heel veel verschillen zijn 🙂

  • De kruiden die voor de aardappels worden gebruikt zijn pretty much tacokruiden (zie ook mijn recept voor chilimix). Kan me voorstellen dat je er geen energie meer voor had, ‘even’ nierbonen pletten viel mij ook vies tegen >_<
   En inderdaad, we gebruiken hetzelfde recept, maar komen toch op iets anders uit! Ik dacht eerst ook dat jij meer bonen gebruikte, grappig =')
   Ik kan er overigens ook 6 van maken, maar maak in eerste instantie gewoon 4 flinke burgers. Mijn broodkruim was toendertijd overigens paneermeel, ik zal hem binnenkort nog eens testen met panko! Maar ik geloof wel dat ik om de reden 'droog' ik het verminderd had. Te lang niet meer gemaakt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.