Worteltjestaart met creamcheese icing

Carrot cupcakes

Ik zou dit maken op Ostara (20 maart) maar ik voelde me er niet goed genoeg voor. Nu maak ik het voor een paasfeest waar ik heen ga. Het is een worteltjestaart! Eigenlijk is het originele recept met pecan of walnoten, maar je kunt het met zonnebloempitten vervangen voor symboliek op zonnewendes.

Recept: Worteltjestaartjes met creamcheese icing

Voorbereidingstijd: 10 minuten

Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten

Ingrediënten

 • 2 eieren
 • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 300 gram geraspte wortel
 • 75 gram gehakte walnoten of pecannoten
 • 100 gram rozijnen
 • 140 ml zonnebloemolie
 • 180 gram zelfrijzend bakmeel
 • een snufje zout
 • ½ tl baking soda
 • 1 tl kaneel
 • ½ tl versgeraspte nootmuskaat (halve noot)
 • ½ tl koekkruiden/speculaaskruiden
 • 250 creamcheese (zoals blokjes monchou, niet philadelphia)
 • 50 gram roomboter,
 • 1 tl vanille-extract
 • 125 gram poedersuiker

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor tot 150℃
 2. Was de rozijnen en week ze in water.
 3. Klop de eieren met de suiker licht en schuimig, klop dan de olie er bij. Schep de wortel, rozijnen en noten door het eimengsel.
 4. Meng het bakmeel, zout, soda en de specerijen goed voor je ze door het natte mengsel heen spatelt.
 5. Schep in een (ingevette) bakvorm. Mijn favoriete manier is cupcakes, je krijgt dan 18 stuks.
 6. De cupcakes bak je 25 minuten, een volledige cake 1 uur en 15 minuten.
 7. Voor de icing klop je de creamcheese met boter, vanille-extract en poedersuiker tot een luchtig mengsel.

Variaties

Meng de geraspte schil van 1 sinaasappel door de icing!

Anderen bekeken ook:

2 reacties

 1. Het recept lijkt me wel wat, hoewel ik niet echt van wortels hou, ben ik al een tijdje nieuwsgierig naar worteltjestaart omdat ik weet dat in zulk soort gerechten een ingredient heel anders kan smaken.

  Ik moet wel zeggen dat ik dit zelf onoverzichtelijker vind. Ik zou dan, als ik het recept wil maken toch voor mezelf alle ingredienten onder elkaar moeten zetten. Het is voor mij, ook al zijn de ingredienten dikgedrukt nu veel makkelijker om iets over het hoofd te zien en dus om een belangrijk ingredient vergeten te kopen of toe te voegen. Ik ben dan ook blij dat ze dit tegenwoordig niet meer vaak doen. Vooral als er een hele waslijst aan ingredienten in gaat.

  Maar het is jouw blog en je moet het vooral brengen op een manier zoals het werkt voor jou.

  • Wellicht scheelt het fijn raspen in plaats van grof een hoop. De wortelsmaak is door alle kruiden namelijk niet echt aanwezig, maar ik rasp grof zodat je het terugvind.

   Ik heb voor deze vorm gekozen omdat ik zelf tijdens het bakken terug moet naar de ingrediëntenlijst om te kijken hoeveel en ik op deze manier dingen vergeet in het recept. Wellicht een combinatie? ‘Boodschappenlijstje’ voor overzicht en er in voor het recept? Bedankt voor de feedback in ieder geval!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.