Misosoep, een geweldig Japans gerecht dat enorm variabel is en geweldig voor elk seizoen. Maar zeker als het (nog) wat kouder is is misosoup geweldig als lunch! Je kunt natuurlijk zakjes kant-en-klaar-soeppoeder halen, maar dit is goedkoper, lekkerder en net zo makkelijk! Wat je natuurlijk wel nodig hebt is ca 200 ml heet water op de plek waar je luncht. Je kunt dat – of zelfs dashi – natuurlijk meenemen in een thermos, maar heb je die mogelijkheid niet kun je heet water gebruiken of 2 gram poederdashi (tja, toch nog wat poeder) in de mix doen. Miso is gemaakt van gefermenteerde rijst, gerst en/of sojabonen. Er zijn nog veel meer variaties die ook per regio verschillen, maar dit ligt toch wel aan de basis. Shiromiso is de lichtste en subtielste variant en daarom mijn favoriet in een soep. Bovendien is deze redelijk makkelijk te vinden in de meeste toko’s omdat het in alle regio’s gebruikt wordt.
Je kunt de toppings geheel naar eigen smaak aanpassen. Rijst en misosoup zijn vrij gewoon samen: je gooit er af en toe gewoon een hompje in. Natuurlijk kun je er ook verschillende soorten noodles of zelfs blokjes aardappel in doen.
Ingrediënten
Per portie:
- 1-2 tl shiromiso (witte miso)
- 200 ml water of dashi
- evt 2 gram dashipoederbouillon
Toppings:
- silken tofu in kleine blokjes. Silken tofu is niet de ‘gewone’ stevige maar een zachte variant
- bosui in dunne reepjes
- een beetje gedroogde wakame
- verse paddestoelen in reepjes, even gesudderd in bouillon
- gewelde gedroogde shiitake: gebruik het vocht als bouillon!
- (baby) paksoi, even gesudderd in bouillon
- taugé
- (zoete) aardappel in blokjes, even gesudderd in bouillon
- prei
- radijs
- asperges
- sperziebonen
- zoete mais (diepvries of uit blik)
- doperwten
- geroosterde sesamzaadjes
- aburaage in reepjes (dunne gefrituurde tofu, vaak in zakjesvorm in sojasaus)
- omeletreepjes of iri tamago uit je vriezer
- je favoriete furikake
- jonge spinazie
- reepjes nori
- 1 tl sesampasta
- soba/udon/glasnoedels/andere noedels/rijst
Bereiding
Voor de bereiding heb ik maar een voorbeeld gemaakt. De toppings die ik gebruik:
- 1 bosui
- norireepjes
- kastanjechampignon
- geroosterde sesamzaadjes
- udon
- een geschaafd radijsje
- iri tamago

Neem 1 tot 2 theelepels miso (ik gebruik 2, sommigen hebben liever minder).
Voeg de dashi toe en meng goed. Rol de miso tot een balletje, eventueel in wat huishoudfolie. Druk de miso in de geroosterde sesamzaadjes.
Bereid je toppings voor (snij, schaaf, knip, plak, glitter) en doe dit in de bento samen met het misoballetje. In mijn thermosbeker zit het vocht waarin ik mijn shiitake geweekt heb, shiitakebouillon dus.
Lunchtijd! Doe de miso in een beker, kom, schaaltje, waar je dan ook je miso uit wil eten.
Voeg gekookt water toe zodat je 200 ml water in totaal hebt. Ik hoefde maar 150 ml toe te voegen.
Dit ziet er heerlijk uit zeg! Ik heb nog nooit miso gegeten, maar dan moet ik toch eens op jacht 😉
Raad het je zeker aan! 😀
Wat een geweldig idee, om de miso in een balletje mee te nemen! En zoete aardappel als gu, dat wil ik nog wel een keer proberen 🙂
Ik ben zelf niet zo’n enorme zoete-aardappel-fan, behalve gemengd in gerechten, maar ik heb mensen gezien die al hun miso’s er mee maken XD Zelf nog tips voor gu?