Recepten voor soboro

Ik heb al vaker over soboro gepost, maar na de populariteit van mijn minecraft kyaraben (10.200 views! :D) met deze ingrediënten toch maar even wat recepten posten.Minecraft soboro bento for boyfriend [#77, 14.03.2011]
Soboro is een fijngehakte vochtige topping. Dus zoiets als furikake maar dan niet gedroogd. De meest standaard zijn fijngeruld gekruid (runder)gehakt, en ei (dan heet het iri tamago) maar ook kip-, varkens-, kalfs- of kalkoengehakt wordt gebruikt. Vlees-soboro is niku soboro, dit is enorm fijn in te vriezen.
En schijnbaar tot een week houdbaar in de koelkast. Het is dus een geweldige bentoproviand. Ook gevlokte vis is een soort soboro, maar dit wordt oboro genoemd. Ook deze is in te vriezen. Ten slotte is er een tofuvariant, die je hetzelfde bereid als de vleesvariant. Dit heet doofu soboro.

Vandaag geef ik 2 verschillende recepten:

 • Vleessoboro
 • Iri tamago: ei-soboro

Vleessoboro

Ingrediënten

 • 500 g rundergehakt op kamertemperatuur (dit kan ook ander vlees, geen gevogelte)
 • 1 el sesamolie
 • 2 bosuien/lenteuien, fijngehakt
 • 1 teen knoflook, fijngehakt
 • 2 el gehakte gember
 • 2 el suiker (ik gebruik rietsuiker)
 • 2 el mirin
 • 3 el sojasaus
 • 3 el vis- of oestersaus
 • Peper en zout

Bereiding
Doe de sesamolie in een koekenpan en verhit even op middelhoog tot laag vuur. Bak hierin de knoflook, bosui en gember tot ze zacht zijn. Voeg het vlees toe en rul bruin.
Voeg de suiker toe, roer goed door, en laat karameliseren. Voeg de honmirin toe en roer zodat het kan inkoken.
Voeg tot slot de sojasaus en vissaus toe. Laat sudderen tot het vocht bijna verdwenen is maar het nog wel vochtig is. Proef even of er nog zout/sojasaus of peper bij moet. Hou er rekening mee dat je het met witte rijst eet en het dus sterk hoort te smaken.

Iri tamago

Ingrediënten

 • 2 grote eieren
 • 1 tl sojasaus
 • ½ tl fijne suiker
 • ½ tl mirin
 • snufje zout

Bereiding
Meng alle ingrediënten en klop ze samen.
Verhit een koekenpan en voeg het ei toe. Blijf het eimengsel flink roeren in de pan. Na een tijdje wordt het korrelig. Ga zo door tot je fijn roerei hebt.

Anderen bekeken ook:

4 reacties

 1. […] Het hoofdgerecht is soboro rijst. Soboro is een fijngehakte vochtige topping. Dus zoiets als furikake maar dan niet gedroogd. De meest standaard zijn fijngeruld gekruid (runder)gehakt, en ei (dan heet het iri tamago) maar ook kip-, varkens-, kalfs- of kalkoengehakt wordt gebruikt. Vlees-soboro is niku soboro en enorm fijn in te vriezen in bulk. En schijnbaar tot een week houdbaar in de koelkast (ik gok het er toch liever niet op). Het is dus een geweldige bento-proviand. Ook gevlokte vis is een soort soboro, maar dit wordt oboro genoemd. Ook deze is in te vriezen. Ten slotte is er een tofuvariant, die je hetzelfde bereid als de vleesvariant. Dit heet doofu soboro, om het nog ingewikkelder te maken. Recepten voor soboro vind je hier. […]

 2. dit recept klinkt zó lekker, moet ik proberen. De leftover gaat natuurlijk in de bento =D. Diepe buiging voor je Minecraft bento!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.