Een lunch voor je kind? Leuke Lunch helpt!

Toen ik een tijd (een aantal jaar alweer, wellicht?) op zoek ging naar Nederlandse bento- en lunchbloggers was een van de sites die ik vond ‘Leuke lunch’. Toen nog een erg kleinschalige site, leuk idee, maar nog niet veel te vinden. Na een tijdje kwam ik dankzij twitter weer op de site van Meta terecht die volstond met allerlei leuke ideeën, tips en…bento! Ze verkocht wat bentospulletjes! Inmiddels doet ze dat niet meer (wat wellicht goed voor mijn zaken is) maar ze heeft wel nog steeds een ontzettend leuke website en twitter waar ze je allerlei tips geeft over hoe je een kinderlunch op kunt leuken. Nu hoop ik het over niet al teveel tijd zelf ook te zijn, maar bentomama ben ik nog niet. En hoewel ik een hoop tips kan geven is bento’s voor kinderen eigenlijk wel een vak apart, zeker voor de kieskeurige eters. Ondanks dat dit op kinderen gericht is zul je veel overeenkomsten vinden met informatie die ik eerder gaf maar het mooiste is alles natuurlijk bij elkaar voor de moeder (voor op de koelkast ;-)). En daarom nu een gastbericht van Meta, voor jullie!

Een rupsje naar de stijl van Eric Carle, gemaakt van komkommer, kerstomaat en kaas op 2 bruine boterhammen in een lunchdoosje. In het andere doosje zit een stuk kaas, 2 worstjes, 2 kleine puntjes watermeloen, 2 aardbeien en een komkommer, allemaal met een gaatje er in!
Rupsje heeft nooit genoeg

Bij heel veel kinderen staat het boek Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle in de kast. Met een beetje snij- en prikwerk kun je dit hongerige beestje ook meegeven naar school
Het rupsje is gemaakt van stukjes komkommer, kaas en paprika die met wat smeerkaas op een belegde boterham zijn geplakt. In het andere bakje zitten lekkere dingen met een “rupsgaatje”, geprikt met een rietje.

Mijn naam is Meta van Gijn en ik beheer www.leukelunch.nl. Ik ben al een aantal jaar bezig met bento. Ik maak voornamelijk bento’s voor mezelf en voor mijn dochter van 5. Omdat ik zoveel plezier heb in het maken van leuke trommeltjes voor mijn kind, ben ik vorig jaar begonnen met Leukelunch. Ik richt me met deze site voornamelijk op Nederlandse kinderen die gewend zijn aan een broodje kaas, veel bento’s met onigiri zul je er dus niet tegenkomen.
Natuurlijk zijn veel trommeltjes wel erg geïnspireerd door de Japanse bentokunst en maak ik graag gebruik van allerlei materiaal uit Japan, zoals egg molds en schattige prikkertjes.

Dit rupsje-nooitgenoeg-trommeltje is een voorbeeld van “Hollandse bento’s” die ik maak.

Het maken van een vrolijke lunch voor kinderen kan heel eenvoudig zijn. Boterhammen die met een uitsteekvormpje zijn uitgestoken en wat fruit en groenten op een prikker, en je bent al klaar!

Graag geef ik je de volgende tips voor het maken van een leuke lunch voor kinderen:

  1. Leuk = lekker. Maak gebruik van vormpjes, kleuren, verborgen briefjes, prikkertjes, kleine doosjes en bakjes enz. Gebruik je creativiteit (en de tips op deze site!)
  2. Varieer. Niemand eet graag elke dag hetzelfde. Met een goede vriezer-voorraad kun je afwisselen met soorten brood, broodjes, hartige en zoete hapjes en fruit.
  3. Varieer ook in de lunchbox: hartig-zoet-knapperig-zacht-gezond-lekkers.
  4. Ga uit van wat je kind lekker vindt. Gebruik de meeneemlunch niet als middel om je kind nieuwe dingen te laten proberen. Het werkt beter om dit thuis te doen, je bent er dan zelf bij om dit te begeleiden. Maak een keuze uit de etenswaren die je kind graag lust.
  5. Werk hygiënisch. Zorg voor schone messen, snijplanken en ander gereedschap, zeker wanneer je de lunch de dag van tevoren klaarmaakt. Geef geen eten mee dat snel bederft zoals rauwe (of halfzachte) eieren, rauwe vleeswaren (bijvoorbeeld filet americain) en zuivel. Geef de lunchbox op warme dagen mee in een koeltasje of stop een paar plastic ijsblokjes in de trommel.
  6. Betrek je kind bij het inpakken van de lunch. Vraag wat hij lekker vindt en wat hij minder lekker vond aan het eind van de dag. Mijn ervaring is dat kinderen dit niet snel uit zichzelf zeggen.
  7. Koop een goede lunchbox*. Let hierbij vooral op de maat. De goedverkochte Mepal broodtrommels zijn vooral voor jonge kinderen erg groot.
  8. Geef niet teveel mee. Kinderen hebben vaak niet zoveel tijd om te eten en kunnen meestal niet wachten om na de lunch te gaan spelen. Een kleutermaag is snel vol, een boterham, wat rauwkost en een kleine snack zijn meestal meer dan genoeg.
  9. Plak etiketten op de trommeltjes en bekers. Mijn ervaring is dat er wel eens wat kwijtraakt. Maak afspraken met je kind over het zorgvuldig omgaan met trommeltjes en accessoires als bakjes en prikkertjes, maar accepteer tegelijkertijd dat het onvermijdelijk is dat er iets wegraakt.
  10. Heb er vooral lol in. Maak het jezelf niet te moeilijk. Zorg voor een goede voorraad, gebruik restjes en maak keuzes die bij jou en je kind passen. Heb je weinig tijd? Zorg dan dat je snelle lunchboxen maakt (dat kan!)

~ Meta van Gijn, maart 2011

*Hulp nodig bij deze keuze? hier een post over welke bento te kiezen en hoe goed in balans in te pakken!

Anderen bekeken ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.