Pindakoekjes

Een aantal koekjes half gestapeld op een koelrek, wat pinda's die er afgevallen zijn er onder. Een koekje ligt op een klein metalen koekjesspatel.

Dit recept heb ik via Pepijn’s moeder, de enige bron die ik heb ik ‘het koekjesboek, 1999’. Je kunt je voorstellen dat dit niet echt moeilijk terug te traceren is. Dus helaas geen originele bron, maar wel een heerlijk koekje!
Voor de zoetekauw reguliere pindakaas (als Calvé) en voor de wat spannendere zilt-zoete combo ongezoete pindakaas gebruiken.

Ingrediënten

 • 100 g poedersuiker
 • 100 g rietsuiker
 • 100 g zachtgeworden gezouten roomboter
 • 100 g (ongezoette) grove pindakaas
 • 1 groot ei, losgeklopt
 • 1 tl vanille-extract
 • 250 g tarwebloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 75 g ongezouten pinda’s

Bereiding
Warm de oven voor tot 200°C. Meng de boter en pindakaas met de rietsuiker en het poedersuiker. Voeg het ei en het vanille-extract toe en meng goed. Zeef dan het bloem en bakpoeder over het pindakaasmengsel en meng.
Hak de pinda’s grof. Rol het pinda-deeg in balletjes van een ruime theelepel (je kan zelfs de theelepelmaat als een soort ijsscheplepel gebruiken!) druk de bolletjes plat in de gehakte pinda’s, draai om en leg met de pinda’s naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Als je ze iets dikker laat worden ze wat chewy in het midden en als je ze dunner maakt knapperiger. Maak ze dan wel eerst iets platter voor je ze in de pinda’s drukt.
Bak 11 minuten tot ze ietsje lichtbruin zijn. Laat 2 minuten buiten de oven op de bakplaat afkoelen en schep ze dan over op een rooster om volledig af te laten koelen. Bewaar ze in een koektrommel! Erg lekker met mijn vloeibare chocolade, maar raad je dan wel aan het recept te halveren!

Goed voor ca 40 kleine koekjes.

As requested: In English!

I got this recipe from Pepijn’s mother and the only source I have is ‘The cookybook, 1999’. You can imagine that it isn’t really traceable. So unfortunitaley no original source, but we do have a lovely cookie!
For the sweet tooth I suggest using regular chunky peanutbutter, if you like a sweet/salty combo use the unsweetened kind.

Ingredients

 • 100 g powdered sugar
 • 100 g cane sugar
 • 100 g softened salted butter
 • 100 g (unsweetened) chunky peanutbutter
 • 1 large egg, whisked
 • 1 ts vanilla extract
 • 250 g flour
 • 1 ts baking powder
 • 75 g unsalted peanuts

Preparation
Preheat the oven to 200°C (=392°F). Mix the butter and peanut butter with the powdered- and cane sugar. Add the egg and vanilla extract and mix well. Sieve the flower and baking powder over the peanut butter mixture and mix. Chop the peanuts roughly. Roll balls of the dough, a heaped teaspoon of dough per ball (you can even use the teaspoon measurer as a makeshift ice cream scoop!). Press the little balls into the peanut mixture, and flatten them as you do that.
Put them on a baking sheet (with baking parchment) peanut side up. The thicker ones will be more chewy, if you make them thinner they will get more crunchy. I suggest flattening them out a bit before you push them into the peanuts then though.
Bak 11 minutes until slightly browned. Let them cool on the baking sheet for 2 minutes, then transfer them to a cooling rack and let cool completely.
Keep in a cookie jar.

For about 40 smallish cookies

Anderen bekeken ook:

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.