Traditionele Hollandse pannenkoeken

Dutch pancakesPannenkoeken, wie is er niet mee opgegroeid? Bij ons was woensdag pannenkoekendag, de dag dat vriendinnen en vrienden mee naar huis konden komen. Helaas waren dat bij ons oppieppannenkoeken (3xWoordwaarde) van de aldi.
Vandaag is het geen woensdag, maar wel internationale pannenkoekendag! Dit is de officiële dag voor het vasten waar er nog even een laatste maal genoten wordt van alles wat niet mag de komende 40 dagen (zoals de boter en eieren). Ik vast niet maar pannenkoeken heb ik graag als diner, maar dan wel zelfgemaakt!
Als je die vergelijkt met mijn ingrediënten snap ik echt niet waarom een pakje nodig is. De eieren en het melk voeg je sowieso toe. Het zal wel onwetendheid zijn. Wil of kan je geen boekweit gebruiken? Gebruik dan alleen gewoon tarwebloem! Het boekweit maakt de pannenkoeken iets steviger. Het boekweit kun je ook (deels) vervangen door volkorenbloem voor volkorenpannenkoeken.

Aan de slag!

Ingrediënten

 • 125 gram tarwebloem
 • 125 gram boekweitmeel
 • 2 eieren
 • snufje zout
 • 500 ml melk
 • Voor zoete pannenkoeken: 1 el suiker
 • roomboter om te bakken

Bereiding
Zet een pan water op op een vuur dat het heet houdt maar niet laat koken. Zet hier een bord op: hier ga je je pannenkoeken warm houden.

Zeef het bloem en meel. Doe deze samen in een kom en maak in het midden een kuiltje. Klop de eieren, het zout en eventueel suiker door de melk heen en giet dit mengsel in het kuiltje tot deze ‘vol’ is. Klop rustig beetje bij beetje het bloemmengsel van de randen. Voeg de melk toe wanneer het dik wordt. Ga zo door tot alles is gemengd.

Verwarm 1 of 2 koekenpannen op middelhoog vuur en * smelt hierin een klontje boter. Afhankelijk van het formaat van je koekenpan ¾ tot hele soeplepel beslag in de pan gieten en je pan bewegen zodat de hele bodem bedekt is. De pannenkoeken omdraaien als deze droog is aan het oppervlak, controleer wel even of de onderkant bruin is. Zet het vuur ietsje hoger als dit niet het geval is. Is de andere kant ook gebakken de pannenkoek op het bord op de pan leggen en vanaf * herhalen. Ga zo door tot je beslag op is. Goed voor 8-12 pannenkoeken.

In English

Pretty much everyone has some sort of pancake they grow up with. These are the ones that I wanted to grow up with. Every Wednesday was ‘pancakeday’ at our house. Which meant we had cheap prepackaged disgusting pancakes that just had to be nuked. When I grew older I started to bake these myself, but still with the ‘mix’ from a package. Nowadays I like to make things from scratch, I really don’t know why pancakemix is so popular, you have to add milk and eggs anyway. I’ll just assume it’s ignorance, so I’m here to teach! Today it’s traditional Dutch pancakes! (that’s what the title says, same order, there you go, free language lesson)
It’s not Wednesday, but international pancakeday! Pancakeday – or shrove Tuesday – is the day before lent starts, the last day to indulge yourself before giving up treats like fat, butter and eggs. I don’t do lent, but I do love pancakes!

Ingredients

 • 125 grams flour
 • 125 gram buckwheatflour
 • 2 eggs
 • pinch of salt
 • 500 ml milk
 • For sweet pancakes: 1 tbs sugar
 • Real butter for baking

Preparation

Put a pan of water on the stove with just enough heat to warm but not to boil. Put a plate on top of it. This is what will keep your pancakes warm while you bake the others.

Sieve the flours and put it in a bowl. Make a well in the center. Beat the eggs, salt and sugar (if used) through the milk and pour the milk in the well until it’s full.
Gently beat the flour in from the edges of the well, a little bit at a time. Add milk when the batter gets thick. Continue until everything is mixed.

Heat 1 or 2 skillets on a medium heat and * melt a small knob of butter, you just need enough to cover. Depending on the size of you skillet you need ¾-1 ladle (and I mean a big one, soup size) of batter in 1 pan. Pour it in and move your skillet around so that the batter covers the entire bottom. Flip the pancakes when it’s dry on top, but check if the bottom browned first. Turn up the heat a bit if it isn’t. When the other side is browned as well slide your pancake onto the plate and repeat from *. Continue until you are out of batter. Traditionally eaten with (Dutch) syrup, powdered sugar, fruit, jam or golden syrup. Also try baking apple, cheese/onion & bacon in the pan with the batter. This will give you 8-12 pancakes.

Note: Dutch pancakes don’t have any rising agent, so don’t make them too thick!

Anderen bekeken ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.