Ontbijtmuffins

Ontbijtmuffins

Ik ben een enorme fan van cupcakes, ze zijn vaak mooi glad, leuk te versieren, schattig en zoet. Maar muffins.. Muffins zijn stoer, robuust, veelzijdig. Muffins kunnen zoet, hartig, als snack maar ook deel van de maaltijd zijn!

Deze robuuste cakejes zijn niet zo sophisticated als hun nichtjes, maar op hun eigen manier mooi.

Ingrediënten

 • 75 g boter op kamertemperatuur
 • 75 g bruine basterdsuiker
 • 2 eieren
 • 1 winterpeen
 • 150 g muesli
 • 2 tl kaneel
 • 1 tl zout
 • 100 ml melk
 • 100 g zelfrijzend bakmeel
 • 100 g volkorentarwebloem (verdeeld in twee porties)
 • 1 tl baking soda


Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng de boter en suiker tot een luchtig geheel, en voeg dan de eieren toe.
Rasp de wortel er bij (ik doe ⅓ grof en de rest fijn), voeg de melk toe. Dit kan je aan de kant zetten terwijl je bezig gaat met de droge mix.
Zeef de tarwebloem, baking soda, het bakpoeder, zout en kaneel. Voeg de helft van het volkorenbloem toe en zeef de rest. Zet de overgebleven zemelen apart.
Meng het bloemmengsel door het natte mengsel en verdeel over 12 muffinvormpjes. Bestrooi met de zemelen en als je het wat zoeter wil nog wat suiker. Bak 20 minuten. Laat afkoelen voor je ze uit de vorm haalt, maar eet ze vooral warm!

Bakpoeder dient om het te laten rijzen, de soda maakt het luchtiger. Denk maar aan wat er in frisdrank zit 😉
Wil je dus wat meer fluff, meer soda, wil je wat meer poef, meer bakpoeder.

Je kan muffinbeslag best een beetje van te voren klaar kunt maken als je de rijsmiddelen er uit laat? Maak alles klaar als gewoon, maar laat de soda en het bakpoeder er uit. Meng dat vlak voordat je het klaar wil maken. Deze wordt namelijk actief bij contact met vocht en raakt daarna ‘op’.

Anderen bekeken ook:

2 reacties

 1. Ik ben heel blij met dit recept, toen ik laatst in een muffin-bak-bui was had ik al bedacht dat muesli-muffins ideaal zouden zijn als ontbijt. Denk wel dat ik de wortel vervang door appel, of heeft de wortel nog een ander effect dan alleen een bepaalde smaak afgeven? En oh ja, waar kan ik baking soda kopen? Zie het wel vaker voorbij komen in vooral engelse recepten, maar geen idee waar ik het kan kopen!

  • De wortels zijn wel echt de basis van het recept, net als in worteltjestaart, het zorgt voor de stevigheid en wat vocht. Je zou een geheel ander recept moeten nemen wil je die weglaten. Je proeft eigenlijk weinig van de wortel zelf, behalve wat zoetheid.
   Bicarbonaat soda is eigenlijk gewoon bicarbonate soda, soms (slecht) vertaald als dubbelkoolzuursoda. Het wordt niet echt vertaald omdat het hier niet zoveel gebruikt wordt. In principe is het zuiveringszout. Ik haal de mijne bij de turk, maar ook de natuurwinkel – en waarschijnlijk de apotheek – verkoopt het!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.