Volkorenmacaroni met tofu

Dit is een recept van mijn vriendje’s moeder, en ik maak dit recept behoorlijk vaak, of anders mijn vriendje wel. We vinden het gewoon erg lekker en het is ook erg geschikt voor invriezen en bento’s! De tofu wordt er zelfs steviger van, wat ik erg lekker vind. We maken daarom vaak ook een grote hoeveelheid, voor ca 6 personen. Dit gaat ook het makkelijkst met de boodschappen.

Ingrediënten

 • Een blok stevige tofu, 300-400 g
 • Ketjap manis (~50-100 ml)
 • 100 g (blanke) amandelen
 • 500 g volkorenmacaroni
 • 2 el plantaardige olie
 • 300 g prei
 • 300 g wortel
 • ~100 g belegen kaas, geraspt
 • 1 bakje (ca 125 g) kruidenroomkaas zoals paturain*
 • peper en zout
 • *Alternatief is 125 ml crème fraîche en in plaats van gewone kaas kruidenkaas gebruiken. Dit was het originele recept maar we konden geen kruidenkaas vinden.

Bereiding
Snijd de tofu in blokjes van 1×1 cm en sprenkel de ketjap eroverheen. Zorg dat het onder staat en schep het regelmatig om. Laat in totaal een half uur tot een uur marineren.
Rasp de wortel grof, snijd de prei in kwarten in en was het zand uit de prei onder de kraan (wortels naar boven houden, anders spoelt alles je prei in!) en snij dan in reepjes van circa een centimeter. Rasp de kaas. Hak de amandelen grof en rooster ze in een droge koekenpan. Kook de macaroni.
Bak de tofu snel bruin op hoog vuur en schep hem uit de pan. Bak de prei en de wortel tot de prei zacht en wat bruin is. Gooi de pasta er bij en voeg de kruidenkaas of crème fraîche toe en roer de geraspte kaas erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe, en voeg de amandelen en de tofu toe en schep voorzichtig door. Strooi eventueel nog wat kaas over de pasta heen bij het serveren.

Travel bento, eye can see you! #68 [16.01.2011]

Anderen bekeken ook:

2 reacties

 1. Hallo Hendrik, ik heb je comment even verplaatst naar daar waar het logischer is om te antwoorden 😉
  Er zijn ontzettend veel variaties te bedenken, maar ik wil per recept gewoon bij het idee van het recept blijven. Je kan andere soorten wortel-/knolgroenten gebruiken zoals pastinaak, bietjes, meiknollen, etc. Ook knolselderij zou hier wel bij werken. Bij pastinaak doe je er wat honing bij, bij bietjes wat balsamicoazijn in plaats van alles op smaak brengen met sojasaus, etc. Je kunt ook kip gebruiken, dat werkt goed met de noten. Je kunt ook geitenkaas in plaats van prei, tofu en kruidenkaas gebruiken (niet bakken maar op het einde toevoegen, de noten vervangen door pijnboompitten of walnoten. Er zijn oneindig veel variaties te bedenken maar hoe meer je varieert hoe verder je van het recept verdwijnt.
  Hopelijk heb je hier wat aan, en bedankt voor het compliment!

 2. Hallo, leuk blog heb je. Ik vond het door op google te zoeken naar de voedingswaarde van volkoren macaroni. Ik vroeg me af of je een aantal leuke variaties kunt bedenken voor tijdens het roerbakken. Ik heb wel degelijk enkele ideeën opgedaan door algemene recepten, ik ben zelf iemand die heel veel varieert in het roerbakken en bijv ook fruit en vis gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.