Bento #74, meh

Boyfriend's bento #74 [28.01.2011]

Ik voelde me niet goed vrijdag en kon dan ook mijn eigen bento – een kyaraben met kuikentjes verdorie! – niet afmaken. Gelukkig had ik voor de bento het vriendje al genoeg voorbereid de avond van tevoren, dus was het vooral laatste klaarmaken en in de bento gooien.

In de bento zit de volkorenmacaroni met tofu die ik wel vaker gebruik (het is een zeer geliefd vega recept hier), geroerbakte groene, gele en rode paprika’s met knoflook, soja en kipfilet. Verder drie mini gehaktballetjes, reepjes dunne omelet (iets typisch japans), wortel, worstjes en sperzieboonrolletjes met ham.
Omdat ik dit recept zo vaak gebruik en ik het zo lekker vind heb ik maar besloten het te delen.
Het recept heb ik van mijn vriendje’s moeder – en daarna iets aangepast. Zij had bijvoorbeeld blanke hazelnoten, ik vind amandelen lekkerder.

In ieder geval, het recept:
Volkoren macaroni met tofu

Ingrediënten

 • Een blok stevige tofu, 300-400 g
 • Ketjap manis (~100-150 ml)
 • 100 g (blanke) amandelen
 • 500 g volkorenmacaroni
 • 2 el plantaardige olie
 • 300 g prei
 • 300 g wortel
 • ~100 g belegen kaas, geraspt
 • 1 bakje (ca 125 g) kruidenroomkaas zoals paturain*
 • peper en zout
 • *Alternatief is 125 ml crème fraîche en in plaats van gewone kaas kruidenkaas gebruiken. Dit was het originele recept maar we konden geen kruidenkaas vinden.

Bereiding
Snijd de tofu in blokjes van 1×1 cm en sprenkel de ketjap eroverheen. Zorg dat het onder staat en schep het regelmatig om. Laat in totaal een half uur tot een uur marineren.
Schil de wortel en rasp deze grof, snijd de prei in kwarten in en was het zand uit de prei onder de kraan (wortels naar boven houden, anders spoelt alles je prei in!) en snij dan in reepjes van circa een centimeter. Rasp de kaas. Hak de amandelen grof en rooster ze in een droge koekenpan. Kook de macaroni.
Bak de tofu snel bruin op hoog vuur en schep hem uit de pan. Bak de prei en de wortel tot de prei zacht en wat bruin is. Gooi de pasta er bij en voeg de kruidenkaas of crème fraîche toe en roer de geraspte kaas erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe en voeg de amandelen en tofu toe en schep voorzichtig door. Strooi eventueel nog wat kaas over de pasta heen bij het serveren.

Dit recept zal zo’n 6 mensen voeden, afhankelijk van de hoeveelheid honger, maar is goed invriesbaar, de tofu wordt er zelfs steviger en imho lekkerder van. Hoeveel bento’s je er mee kunt vullen hangt af van je bento. Ik kan er 6 voor mijn vriendje mee vullen.
Binnenkort een post over hoe je de juiste maat bento kiest!

Anderen bekeken ook:

5 reacties

  • Lust je geen wortel? Want de wortel is best essentieel voor de balans van smaak (die geeft iets zoets). Ik gebruik over het algemeen winterpeen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.