Gyoza

Bento #9 [16.09.2008]

Gyoza (gjooza) zijn Japanse ‘dumplings’, of in het Nederlands: Knoedels. De meesten zijn wel bekend met Chinese Dim Sum en andere ‘pasteitjes’. De Chinezen en Koreanen hebben net zo goed hun eigen versie van deze knoedel, respectievelijk Jiǎozi en Mandu.

Ze zijn te herkennen aan hun typische sikkelvorm en vouwen. Het beste kan je hiervoor gyoza-vellen gebruiken (ze zijn rond) omdat wonton-vellen te dun zijn. Je kunt ze ook zelf maken!
Een andere optie is te gebruiken wat je hebt, zelfs pastavellen! Het wordt niet authentiek, maar vast wel lekker =)
Traditioneel wordt er varkensvlees en kool gebruikt, maar dit is mijn simpele versie die uit al mijn (eigen) probeersels het lekkerst en vormvast was. (wat praktisch is voor een bento) Hier moet ik wel bij zeggen dat ik de eerste keer wontonvellen had die ik in rondjes sneed. Veels te dun dus =’)

Ingrediënten

  • 1 kipfilet
  • 1 el Japanse sojasaus
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 geraspte teen knoflook
  • 1 bosuitje
  • peper en zout

Bereiding
Hak je kip fijn, je wil een iets grover ‘gehakt’ hebben. Dit kan ook met de keukenmachine, maar dat vind ik zelf niet nodig met maar 1 filet. Eventuele frustraties kun je nu ook kwijt 😉 Meng alle ingrediënten zodat het een grote sticky bende wordt. Je kunt ook nog wat chili of komijn toevoegen. Laat minimaal een half uur marineren in de koelkast. En dat is de vulling! In mijn originele recept stond uitgebreid uitgelegd hoe je ze moest vullen en vouwen, maar dat hoeft nu niet meer! Als bonus iets wat er nog niet was toen ik gyoza maakte, maar nu wel: Cooking with a dog! Hier kan je zien hoe je de gyoza moet vouwen en bereiden, maar krijg je ook een recept van de traditionele! In een Japanse ramen-shop in Berlijn (Cocolo. GAAN!) heb ik eens heerlijke gyoza gegeten van wild zwijn. HEERLIJK!

Anderen bekeken ook:

1 reactie

  1. Haha knoedels. Dat vind ik zo'n mutserige naam 😉 Ik wil dit nog wel een keer zelf proberen. Ik heb wel lekkere gevulde bladerdeeg hapjes uit de oven, maar me hier nog niet aan gewaagd. Ik koop vaak van die schattige kleintjes in de toko *foei*

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.