Bolognesesaus

Een van de basissauzen uit Italia. Gewoon over je tagliatelle (een Italiaanse dame wees me er op dat Italianen het zelden tot nooit bolognese met spaghetti eten) of in de lasagne. Of in de cannelloni, waar ik eerder over postte.
Het is een recept die veel tijd kost. Veel haktijd, redelijke prutteltijd. (Gewoon zelf lekker meeborrelen.)
Om die reden maak ik graag in grote hoeveelheden om in te vriezen!

Ingrediënten
  • 3 stengels bleekselderij
  • ca. 6 wortels of een winterpeen, wanneer gesneden in volume gelijk aan de selderij
  • 2 sjalotten of 1 ui
  • 6 tenen knoflook
  • 30 gram boter
  • 400 gram biologisch rundergehakt
  • 1 gedroogde laurier, of 2 verse
  • 50 ml bouillon
  • 300 ml melk
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 blik gepelde tomaten, 400 g
  • peper en zout
  • tagliatelle
Bereiding

Snij de groenten brunoise.

Brunoise is in kleine blokjes. Je snijdt ze eerst julienne, in luciferreepjes van 3 mm en dan een kwartslag draaien en weer 3 mm snijden. Fransen willen het zelfs nóg fijner, maar merde.
De combinatie van bleekselderij, wortel en ui is een erg bekende en hoort bij de basis van het koken.
De traditionele verhouding van mirepoix is 2:1:1, respectievelijk ui, wortel en bleekselderij. Je ziet al dat ik er van afwijk, ik hou van de zoete wortel.
Deze basis geeft een diepere smaak aan de saus en een geweldige basis. Je kunt het ook gebruiken om jus te maken!

De knoflook is het liefst ook fijngesneden, maar als je het echt zat bent (of als je dit niet kan) kan persen ook wel.
Verwarm de boter, wacht tot deze lichtbruin is en rul het gehakt zeer fijn. Wanneer dit gaar is voeg je de mirepoix toe en bak je nog 5 minuten.


Zo zou het er nu ongeveer uit moeten zien

Voeg de bouillon en laurier toe, breng aan de kook en laat 10 minuten koken zonder deksel om het vocht te laten verdampen en de bouillon te reduceren. Dit maakt het sterker van smaak. Hak ondertussen de tomaten in stukjes en voeg die samen met de tomatenpuree toe. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de melk toe, zet het vuur zacht en doe de deksel schuin op de pan. Laat 30 minuten borrelen. Regelmatig roeren.


Serveer met pasta (kijk, spaghetti kan wel!) wat extra groenten en pittige kaas. Parmezaanse of grana padano is natuurlijk het lekkerst! (Maar dan wel verse, niet die vieze gedroogde uit zakjes/potjes die meer korst dan kaas zijn.)
Ook zeer geschikt voor in bento’s!

Anderen bekeken ook:

5 reacties

  1. Dit klinkt zeker als een lekkere saus en zelf saus maken is idd veeeel lekkerder dan uit een pakje! *gaat ook maar eens een flinke pan bolognesesaus maken en invriezen*

  2. Je moet vega gehakt sowieso in volume vervangen, niet in gewicht, daar het lichter is. Maar bijvoorbeeld champignons of andere paddestoelen? Dat is sowieso er wel lekker bij. Maar een vleesragú een vegasaus maken is erg moeilijk. Dus moet je iets anders denken. Gedroogde paddestoelen erbij (porcini?) wellicht?
    Of linzen? Supergoedkoop, qua voedingsstoffen ook een waardige vervanger. En al klein! En op die fiets wat andere peulvruchten =)
    Laat me even weten of het wat is, ga ik ook eens wat proberen! =D

  3. Leuk weetje: Een Italiaanse dame had mijn recept getest en was bijna zoals ze van huis uit gewend was! (de tomatenpuree was anders, zij doet alleen vers). Hij was goedgekeurd!
    Italianen zijn hard to please, dus ik ben gelukkig! =D

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.