Cannelloni con ricotta e spinaci

Cannelloni with spinach-ricotta filling
Cannelloni met ricotta en spinazie

Ik hou van pasta. Ik hou van pasta. In alle soorten en maten. Ik vind het fascinerend hoeveel verschillende soorten er zijn. En dan eet ik het meestal het liefst met een pittige gehaktsaus met tomaat, chili’s en paprika. Maar onze huisgenote lust noch tomaat, noch paprika en dus moet er vaak wat anders bedacht worden. Ik werd zelf een beetje moe van telkens dezelfde roomsausje en ze had een keer iets gegeten in een restaurant in Alkmaar dat ze erg lekker vond. Na een tijd uitzoeken ontdekt dat het waarschijnlijk cannelloni was. Deze was gevuld met ‘iets romigs’, spinazie en noten.
Uiteindelijk heb ik dit recept maar verzonnen en gekeken hoever ik in de buurt kwam. Conclusie? Iets teveel romig, iets te weinig nootjes. Maar uiteindelijk is dit het recept geworden (mét de veel bechamelsaus):

Ingrediënten

 • 18 cannelloni
 • 2 el olijfolie
 • 1 ui
 • 3 tenen knoflook
 • 350 gram verse spinazie
 • 40 g gram boter
 • 40 gram bloem
 • 300 ml melk
 • 250 gram ricotta
 • 20 gram parmezaanse kaas
 • 75 gram cashewnoten, gezouten
 • 2 el grofgeraspte oude kaas
 • Peper en zout
 • Een spuitzak, zonder wordt het erg moeilijk ze te vullen. Als je een beetje creatief bent kun je hiervoor ook een stevig zakje voor gebruiken, zoals een ziplockzakje.

Bereiding

Snipper de ui zeer fijn, pel de knoflooktenen en snij ze overdwars doormidden. Was de spinazie grondig en laat goed uitlekken. Verwarm de olie in een pan waar alle spinazie in past en fruit deze op laag vuur tot de uien glazig en bruin zijn. Verwijder de tenen knoflook weer: deze zijn niet meer nodig. Zet het vuur hoog en doe de spinazie bij de uien en laat deze slinken en het vocht verdampen. Breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit en laat afkoelen.

Nu de bechamelsaus: Verhit in een steelpannetje de boter op laag vuur. De boter mag niet bruin worden, dus rustig aan! Als de boter gesmolten is voeg je het bloem toe en bak je deze 2 minuten terwijl je blijft roeren met een houten spatel. Dit zorgt ervoor dat je saus straks niet naar bloem smaakt. Voeg daarna beetje bij beetje(!) de melk toe, en roer deze er eerst goed doorheen voor je nieuwe toevoegt. Je blijft zo doorgaan tot je melk op is. Breng op smaak met peper en zout. Laat je saus nu langzaam doorkoken, regelmatig roeren.

De spinazie, als deze goed afgekoeld is, uit de pan halen en grof hakken. Je wilt geen grote stukken hebben, dat vult straks moeilijk.
Hak ook de cashewnoten. Doe de spinazie en noten in een schaal en meng met de ricotta en parmezaanse kaas. Proef of er nog peper en zout bij moet.
Doe een laagje bechamel in je ovenschaal waar je de cannelloni neer gaat leggen. Verwarm de oven voor op 220°C
Doe je vulling in de spuitzak, let goed op dat er geen lucht meer in zit en pak een cannelloni. Uiteinde van de spuitzak in de cannelloni en knijpen maar! Voor hen die dat nog nooit gedaan hebben: bovenkant dichtdraaien en dáár duwen. Als het goed is duw je vanzelf de vulling door de canneloni heen zodat hij helemaal gevuld is. Vul zo alle cannelloni en doe ze in de ovenschaal. Als je eventueel meerdere lagen hebt wat bechamel tussen de lagen doen. Het hoeft niet dik, maar moet wel overal zitten: dit zorgt dat de pasta zo gekookt is. Ook bovenop wil je een laag bechamel, die nu ook wat dikker mag zijn. Strooi de oude kaas er overheen en bak 20 minuten (of hoe lang jouw pasta nodig heeft) in de oven. Buon appetito!

Anderen bekeken ook:

3 reacties

 1. Wij aten er met zijn 3-en van, dus zeg maar 1,5? =') Maar cannelloni zijn vaak wel erg prijzig, een doosje is 2,50 hier. Je kan ook lasagne nemen, koken en oprollen though 🙂 Iets meer geklooi, maar scheelt wel wat 🙂

  En er zijn nog andere vegarecepten hoor, klik maar op de tag 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.