Drie-in-de-pan

De Nederlandse variant van de dikke pannenkoekjes. Ze lijken een beetje op American pancakes maar zijn iets minder fluffy, omdat er alleen zelfrijzend bakmeel wordt gebruikt (=bloem+bakpoeder).
De laatste keer dat ik ze at was bij mijn stiefoma, uit een pakje. Ik denk zo’n 8-10 jaar geleden. Daarvoor (12 jaar(?) geleden) echte van mijn oma. Ze zijn nogal ‘uit de mode’ geraakt, maar ze zijn zo ontzettend lekker en makkelijk dat ik ze wel moet promoten!
Grote kans dat veel niet eens weten wat drie-in-de-pan is.
De traditionele vulling is rozijnen en de ‘luxere’ variant heeft ook nog appel.

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 el vanillesuiker (ca 1 zakje, jij heiden)
  • 1 tl zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • 250 ml melk
  • 85 gram rozijnen
  • 0.5-1 appel (ik gebruik elstar)
  • Boter om in te bakken (geen margarine, boter. Ok? Anders maar wat plantaardige olie)
  • Poedersuiker of stroop

Bereiding
Was de rozijnen en laat ze weken in lauwwarm water. 0.5-1 uur, afhankelijk wat je zelf lekker vind, en hoe gedroogd je rozijnen zijn. Krenten zou ik me niet eens aan wagen. Bij mij zijn ze wel klaar met weken wanneer ik klaar ben met de rest van het deeg en het klaarzetten.

Meng en zeef de droge ingrediënten in een kom(het zeven haalt verkleefde stukjes er uit en voorkomt klontjes). Maak een kuiltje er in en giet daarin het ei en een deel van de melk. Blijft het melk/ei-mengsel roeren met een garde en je ziet dat er steeds meer meel van de randjes zich vermengt met de melk. Probeer je garden niet tegen de meelranden aan te laten komen. Het duurt ietsje langer maar je voorkomt, wederom, klontjes. Ga zo door tot alle melk op is. Het is een superdik deeg, hoogstwaarschijnlijk niet zoals je van de normale pannenkoeken gewend bent.

Schil de appel en snij deze in stukjes. Giet de rozijnen goed af en meng deze en de appel door het beslag. Laat dit even staan zodat het bakpoeder kan gaan werken.

Verhit wat boter in een koekenpan en gebruik een jus- of soeplepel om drie kleine pannenkoekjes er in te scheppen. Er moeten er net 3 in passen. Ze zullen niet echt uitlopen. Bak op middelmatig vuur tot er belletjes aan het oppervlak komen en het begint uit te drogen.
Draai dan om en bak nog ca. een minuut tot ook de andere kant goudbruin is.

Snel serveren met stroop, maple syrup of poedersuiker!

Ook lekker is het om er wat kaneel bij te doen, en dan de hele appel.
Verder kan je natuurlijk spelen met de vulling! Je kunt ander gedroogd fruit gebruiken, ander vers fruit (banaan!) of mijn geliefde hartige variant: met gebakken spekjes/bacon in stukjes en geraspte kaas. Hou hetzelfde volume wel aan!
Wil je toch een nóg iets luchtigere variant? 1 tl baking soda toevoegen! (ook bekend als zuiveringszout, bicarbonaat soda, dubbelkoolzure soda)

Dit recept is voor 4 personen ofwel 12 pannenkoekjes.

Anderen bekeken ook:

9 Comments on Drie-in-de-pan

5Pingbacks & Trackbacks on Drie-in-de-pan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.