De Nederlandse variant van de dikke pannenkoekjes. Ze lijken een beetje op American pancakes maar zijn iets minder fluffy, omdat er alleen zelfrijzend bakmeel wordt gebruikt (=bloem+bakpoeder).
De laatste keer dat ik ze at was bij mijn stiefoma, uit een pakje. Ik denk zo’n 8-10 jaar geleden. Daarvoor (12 jaar(?) geleden) echte van mijn oma. Ze zijn nogal ‘uit de mode’ geraakt, maar ze zijn zo ontzettend lekker en makkelijk dat ik ze wel moet promoten!
Grote kans dat veel niet eens weten wat drie-in-de-pan is.
De traditionele vulling is rozijnen en de ‘luxere’ variant heeft ook nog appel.
Ingrediënten
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 el vanillesuiker
- 1 tl zout
- 1 ei, losgeklopt
- 250 ml melk
- 85 gram rozijnen, geweekt
- 0.5-1 appel, geschild en in blokjes gesneden
- Boter om in te bakken (geen margarine, boter. Ok? Anders maar wat plantaardige olie)
- Poedersuiker of stroop
Bereiding
Was de rozijnen en laat ze weken in lauwwarm water. Bij mij zijn ze wel klaar met weken wanneer ik klaar ben met de rest van het deeg en het klaarzetten.
Meng en zeef de droge ingrediënten in een ruime kom.
Maak een kuiltje er in en giet daarin het ei en een deel van de melk. Blijft het melk/ei-mengsel roeren met een garde en je ziet dat er steeds meer meel van de randjes zich vermengt met de melk. Meng niet te lang door, het hoeft alleen gemengd! Het is een superdik deeg, hoogstwaarschijnlijk niet zoals je van de normale pannenkoeken gewend bent.
Giet de rozijnen goed af en meng deze en de appelstukjes door het beslag. Laat dit even staan zodat het bakpoeder kan gaan werken.
Verhit wat boter in een koekenpan en schep drie pannekoekjes in de pan. Een ijsschepper of juslepel maakt het makkelijker dit te doen.
Bak op middelmatig vuur tot er belletjes aan het oppervlak komen en het begint uit te drogen.
Draai dan om en bak nog een minuut tot ook de andere kant goudbruin is.
Snel serveren met stroop, maple syrup of poedersuiker!
Ook lekker is het om er wat kaneel bij te doen, en dan de hele appel.
Verder kan je natuurlijk spelen met de vulling! Je kunt ander gedroogd fruit gebruiken, ander vers fruit (banaan!) of mijn geliefde hartige variant: met gebakken spekjes/bacon in stukjes en geraspte kaas. Hou hetzelfde volume wel aan!
Wil je toch een nóg iets luchtigere variant? 1 tl baking soda toevoegen! (ook bekend als zuiveringszout, bicarbonaat soda, dubbelkoolzure soda)
Dit recept is voor 4 personen ofwel 12 pannenkoekjes.
[…] recept hier) met nigellazaad, geroerbakte paprika in drie kleuren, kerstomaatjes en mini drie-in-de-pan pannenkoekjes. Deze bento werd vergezeld door een Hollandse elstar, die (onbedoeld) onopgegeten […]
[…] met rode ui en sesam, geroerbakte paprika met kip uit het Just Bento Cookbook en als toetje drie-in-de-pan. Mijn bento bevat dezelfde ingrediënten, behalve in volume en bij mij ontbreekt de […]
[…] met rode ui en sesam, geroerbakte paprika met kip uit het Just Bento Cookbook en als toetje drie-in-de-pan. Mijn bento bevat dezelfde ingrediënten, behalve in volume en bij mij ontbreekt de […]
[…] recept hier) met nigellazaad, geroerbakte paprika in drie kleuren, kerstomaatjes en mini drie-in-de-pan pannenkoekjes. Deze bento werd vergezeld door een Hollandse elstar, die (onbedoeld) onopgegeten […]
[…] Om die reden ga ik enkele pannenkoekenrecepten plaatsen. Ik heb al eerder het recept voor Drie-in-de-pan geplaatst en nu volgt een bekend Engels & Amerikaans ontbijt: American pancakes. Dit recept is […]
Lekker! Vroeg mij altijd al af hoe je nou die pannenkoeken zo kreeg!
Binnenkort maar eens maken!
Onder pannenkoeken staat ook een pannenkoekenmix voor Amerikaanse pancakes! Ook zo lekker fluffy, erg goed met wat blauwe bessen 🙂
Leuk! Laat me weten hoe je ze vond 🙂
En niet vergeten mijn vissen te voeren!