Erwtensoep

Vandaag mijn waarschijnlijk – hopelijk – laatste lading erwtensoep gemaakt. Dat gaat bij mij in een wat ik denk dat een 3-liter-pan is en kan ik velen mee voeden. Alleen was het iedere keer toch alleen de drie die hier wonen, en dus twee dagen snert. Na een tijdje komt dat ook je neus uit. MAAR! het was wel lekkere snert, en ik denk dat ik na jaren toch wel een eigen recept heb. Ik maakte het eerst altijd vegetarisch, want ik was 5 jaar vegetariër, maar tegenwoordig zit er toch redelijk wat vlees in. Bij de vega-variant liet ik gewoon het vlees weg en voegde meer aardappel en wortel toe en dan nog selderij en maggi voor het ziltige.

Ingrediënten

  Voor de vega’s:

 • Scheutje sojasaus/worcestersaus/maggi
 • Voor de alleseters:

 • 400 g schouderkarbonade
 • 200~250 gerookt ontbijtspek
 • 1 rookworst
 • Voor beiden

 • 500 g spliterwten
 • 1 knolselderij
 • 2 preien
 • 2 flinke aardappelen
 • 2 flinke uien
 • 2 winterpenen
 • 3 laurierblaadjes
 • 1 bosje bladselderij
 • Peper en zout
 • Roggebrood, zeker voor de vegetariërs!
 • Kaas en/of (katen)spek

Bereiding
Was de spliterwten en breng samen met het vlees en ruim water aan de kook.
Giet na enkele minuten koken het water af en zet de erwten en het vlees op met 2 liter vers water en zout.
Laat zachtjes koken en bereid de groenten voor: Schil de knolselderij en aardappelen en snijd ze in blokjes. Maak de wortels schoon en snij ze in halve maantjes. Zet de helft van de wortels apart. Deze voeg je bijna aan het einde toe.
Snijd de prei in kwarten in en was het zand uit de prei onder de kraan (wortels naar boven houden, anders spoelt alles je prei in!) en snij dan in reepjes van circa een centimeter. Schil de uien en snipper grof. Voeg alle groenten toe, behalve dan de weggezette wortelen, en kook minstens 3 uur. Zoveel tijd heeft het nodig om de erwten kapot te koken.

Alleseters: Haal het vlees uit de pan, verwijder botjes en kraakbeen en eventueel zwoerd van spek. Wil je je soep niet te grof (dat vind ik lekkerder) even een staafmixer of (hand!)garde door de pan halen. Snij het vlees in blokjes en doe het terug in de pan. Breng op smaak met zout en peper.

Wil je de soep invriezen of laten indikken moet je dit nu doen. De soep wordt zo dik door een dag koud te staan.
Was de bladselderij, hak het grof en voeg het samen met de wortel toe en kook nog 15 minuten. Serveer met roggebrood.

Anderen bekeken ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.