Happy new year’s! – Oliebollen!

Morgen is het nieuwjaar en daarom nu een post in zowel Engels als Nederlands om een recept van de oer-Hollandse oliebollen te delen. Ik zou ze al een hele tijd geleden maken, maargoed. Hier zijn ze dan!

Tomorrow’s new year’s, and for that occasion a bilingual post to share a recipe of a traditional Dutch treat to eat on new year’s eve. Because you probably don’t know what the heck they are here’s a brief description: it’s fried dough with raisins (and sometimes apples) drowned in icing sugar. And if properly made it can be daaaamn good. But you can imagine it can also turn out as a disgusting greasy bouncy ball. These are believed to be the predecessors of Doughnuts! The original ones =3 They were also called ‘oliekoeken’. You might’ve hear of those 😉
Ik maak maar de helft van het normale recept, wat genoeg is (vind ik) voor 4 personen.
I only made half of the usual recipe, because (I think) that’s enough for 4 people.

Ingrediënten/Ingredients voor Oliebollen
  • 500 gram(s) bloem/flour
  • 500 ml lauw/lukewarm water
  • 10 gram(s) zout/salt(2 tl/tsp)
  • 25 gram(s) suiker/sugar
  • 40 gram verse gist of 14 gram gedroogde gist. 40 grams of fresh yeast 14 grams of dried yeast.
  • 5 gram(s) kaneel/cinnamon (1 tl/1 tsp)
  • Een paar druppels citroensap. A few drops of lemonjuice.
  • 100 gram(s) rozijnen/raisins. Of als je de helft met en de helft zonder wil, 50 gram. You can also make oliebollen without raisins. Some people prefer that. Then use just 50 grams of raisins.
  • Optioneel: 50 gram appelstukjes. Optional: 50 gams of finely diced apple.
Bereiding

Als je verse gist gebruikt dat met het water mengen. Droog gist goed door de andere droge ingrediënten mengen. Voeg het water toe en goed mengen/kloppen.
Als je oliebollen met rozijnen en/of appel wilt moet je nu het beslag verdelen en deze ingrediënten toevoegen. Nadat het gerezen heeft mag je het niet meer roeren want dan stort het weer in. Laat het 45 minuten op een warme plek reizen onder een vochtige theedoek.

Zonnebloem- of arachide-olie verwarmen tot 190°C. Geen frituurvet gebruiken, dat maakt je bol wit.
Met een ijsschep of 2 lepels ‘bolletjes’ van het deeg maken, in het vet laten glijden en 5 minuten bruin frituren. Het deeg zal eerst zinken en komt dan weer bovendrijven. Met een schuimspaan uit de olie scheppen en laten uitlekken op keukenpapier in een vergiet of rek. Serveren met poedersuiker!

Preparation

If you’re using fresh yeast mix it with water. If you’re using dry yeast mix it through the dry ingredients well. Add the water and mix well.
If you want some with raisins and/or apple you should separate the dough now and add those ingredients because you can’t stir the dough after it’s risen, it will collapse then. Leave the dough to rise for 45 minutes on a warm place, covered with a damp towel.


Heat sunflower- or peanutoil to 190°C/375°F.
Grab some ‘balls’ of dough with an ice-scoop or 2 spoons and slide in the oil. Fry for 5 minutes until brown. The dough will sink first and will rise soon. Scoop them out with a slotted spoon or sieve. Drain on a paper towel in a sieve or wire rack.
Serve with lots of icing sugar!

Anderen bekeken ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.