Stoofpeertjes

Poached pears for Yule dinnerHet is yule vandaag – de ‘kerst’ voor pagans (nogal kort door de bocht) en daarbij hoort ook een feestmaaltijd. En vanavond wordt dat gemengde aardappels -geel, rood, zwart, paars (=D)- met stoofperen en een hele honing-citroenkip. Blijkt dat mijn vriend en ik met zijn tweeën eten dus we eten morgen restjes =’)

Stoofperen herinner ik me alleen van heel vroeger. Van mijn oma en toen mijn stiefmoeder’s moeder ze maakte. Maar daar heb ik nooit het recept van gehad, dus ik heb verschillende recepten gezocht. Ik heb echt verschrikkelijke gezien met suiker met kleurstof en grenadine – en dat terwijl kleurstof niet nodig is om ze rood te maken, echte stoofperen worden rood door lang stoven – maar ook iets dat telkens terugkeerde. En aan de hand van die terugkerende ingrediënten heb ik mijn eigen recept gemaakt.

Stoofpeertjes

Samenvatting: Stoofpeertjes zoals vroegâh, zelf op kleur gekomen, zonder kleurstof, weinig moeite

Ingrediënten

 • 1 kg stoofperen (gieser wildeman)
 • 60 g rietsuiker
 • stukje citroenschil
 • 2 kaneelstokjes
 • 2 kruidnagelen
 • 200 ml rode wijn
 • 1 liter water om aan te vullen
 • 1 tl maizena of aardappelzetmeel (optioneel)

Bereiding

 1. Schil de peren, laat het steeltje zitten en laat ze verder heel!
 2. Doe in een pan waar ze knus in passen met de rest van de ingrediënten, vul het water tot ze net onder staan, en laat 4 uur zachtjes stoven met de deksel op de pan. Ze zullen binnen 15-60 minuten gaar zijn, maar wil je dat ze rood worden moet je ze lang stoven!
 3. Haal de peren uit het vocht en laat dit reduceren.

Aantekeningen

Alleen dit soort peren wordt rood, zover ik weet dan. Uiteraard geldt dat niet zodra je er iets roods als port, wijn, bessensap bijgooit. Die kleur neemt hij ook over.

Stoofperen zijn koud – de volgende dag bijvoorbeeld – ook lekker, en schijn je te kunnen invriezen.

Variaties

Ik heb ook gezien dat met er kruidnagel, steranijs etc bijgooien. Probeer eens te stoven in glühwein zou ik dus zeggen!
Ook stoven mensen het puur in sap of wijn, maar dat leek mij te overheersend, maar ik ga zeker nog meer experimenteren!

Voorbereidingstijd: 10 minute(s)

Bereidingstijd: 4 hour(s)

Dieettype: Vegetarisch

Porties: 4

Anderen bekeken ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.