Kip(loze) korma

Hoe meer recepten ik probeer, hoe meer ik mij verbaas over het feit dat mensen uit pakjes koken. Het is zo simpel om te doen zonder! Ik vroeg aan mijn vriend waarom hij dacht dat dat zo was. Hij denkt dat het onbekendheid is. Als dat het is dan is de oplossing simpel: informeren! En daar hoop in aan bij te dragen. NAPA is voorbij, maar dat betekend niet dat de boodschap niet uitgedragen kan worden.

Ik probeer dan ook eerst de meest gekozen kant-en-klaar- en vriesdroogzakjesmaaltijden eerst te behandelen, zoals de de chili/taco’s/tortilla’s/fajita’s etc recepten. Iets wat ook veel uit pakjes komt is curry. Kip korma, kip tikka massala, kip tandoori etc. Of andere Aziatische recepten omdat deze zogenaamd moeilijk zijn of moeilijke ingrediënten hebben. Als je garam masala hebt (Indiaas specerijenmengsel) ben je er al bijna!

We beginnen met kip korma gevolgd door een vietnamees recept: cari ga xao lan, ofwel kip met citroengras.

Kip Korma
Ingrediënten
 • 500 g kippendij zonder bot (vraag je slager) of evt kipfilet
 • 1.5 tl geraspte gember
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 75 g dikke yoghurt
 • 1 kleine gedroogde rode chili
 • 1 fijngesneden ui
 • 0.5 el ghee of boter
 • 0.5 el gemalen koriander
 • snufje peper, zout
 • 0.5 tl kurkuma
 • 0.5 tl garam masala
 • 75 g cocoscrème (santen) in blokjes
 • water
 • 1 ruime el gemalen amandelen*
 • fijngesneden koriander voor garnering
 • sap van 1/2 limoen
 • *kan vervangen door 75 g fijngehakte cashewnoten
Bereiding

Avond van te voren: Snij de kip in stukjes. Meng de kip, gember, knoflook en yoghurt. Goed afdekken en voor minimaal 12 uur marineren.

Dag zelf: Pureer de ui en chili met evt een beetje water tot het een gladde pasta is. Verhit de ghee/boter/evt olie in een pan. Voeg de specerijen toe en roerbak ongeveer een minuut of tot je ze goed ruikt. Zet het vuur hoger en voeg je uienpasta toe. Bak dat tien minuten. Voeg dan de kip met marinade toe en bak dat ook 10 minuten.
Voeg nu de cocoscrème toe (je kunt wel kokosmelk gebruiken maar cocoscrème smaakt beter en is goedkoper) en genoeg water om _net_ de kip te bedekken. Roer tot de kokos is opgelost. Voeg de amandel toe, zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat 30-40 minuten sudderen.
Verwijder van het vuur, voeg zout toe indien nodig en besprenkel met het sap van een halve limoen (of naar smaak). Meng goed en besprenkel met versgehakte koriander.

Serveer met basmatirijst gekookt met wat saffraan en kaneel, evt wat ghee er over gesprenkeld na het koken.

Voor de vegetariër: de kip kan vervangen worden door quorn. De nacht marineren is dan wel minder nodig dan met de kip. Het marineren in de yoghurt dient namelijk om de kip mals te maken. Maar gezien er ook smaken aan toegevoegd zijn kan het zeker geen kwaad!

Anderen bekeken ook:

2 reacties

 1. Dat is wel de key. Ik heb echt ontiegelijk veel specerijen inmiddels, maar die heb ik ook echt niet in 1 keer gekocht. Als je omrekend zijn pakjes zelfs duurder, dus dat klopt niet helemaal 😉
  Kies zorgvuldig welke specerijen je eerst aanschaft. Dat hangt vooral af van hoe je voornamelijk kookt. En iets anders proberen te vinden dan de AH helpt. Mijn vaste (turkse) toko is GEWELDIG, net als de vorige. En dan eens in de zoveel tijd gaan. Of iemand lief aankijken.
  Wat ook helpt is hele specerijen halen, ipv gemalen. Even zelf roosteren in droge pan en dan malen in vijzel oid. Als je dat hebt. Is dan langer houdbaar zonder smaakverlies (daar dient de tht voor) en hoef je minder snel te vervangen, en is dus goedkoper. En lekkerder!

  Oh, en wil je bijv Indiaas koken ben je er met koriander, komijn en garam massala. Kerrie is leuk, ook wel lekker, maar al niet meer perse nodig. Evt kurkuma ipv kerrie.

  P.S.: http://www.tokogids.nl/nijmegen

 2. De reden voor mij is denk ik omdat koken uit pakjes goedkoper kan zijn. Ze zijn regelmatig in de aanbieding. Als je de kruiden eenmaal in huis hebt, valt het wellicht mee, maar de eerste aanschaf die hakt er wel behoorlijk in. Ik vind zelf kruiden wel veel lekkerder en kruid eigenlijk altijd wel bij, geef eigen draai aan pakjes. Maar misschien toch langzaam weer kruiden gaan aanschaffen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.