De dingen waarvan ik dacht dat die het moeilijkst zouden zijn om te maken zonder pakje: chili. De basis voor taco’s en tortillas/wraps. Ik vond de pakjes vaak ook erg lekker. Die met alleen specerijen dan, want die gedroogde groenten er in zijn verschrikkelijk. Maar na wat recepten op te hebben gezocht en te experimenteren kwam ik al snel op het volgende recept, wat echt zó simpel is om te maken, en het is goed voor 3-6 keer chili. Ik zet er gelijk het recept voor mijn chili bij (die ook genoeg is voor een weeshuis, maar je kunt het – zeker zonder bonen – goed invriezen).
Maar eerst de chilimix, zonder pakjes, maar je mag het natuurlijk zelf wel in een zakje of bakje bewaren!
Ingrediënten
- 1 bouillonblokje (ik gebruik kip)
- 1 el suiker
- 2 tl zout
- 1.5 el chilipoeder
- 2 el paprikapoeder (mild of zoet)
- 3 el maizena
- 0.5 tl cayennepeper
- 0.25 tl chilivlokken
- 0.5 tl komijn
Bereiding
Maal het bouillonblokje met de suiker en het zout zo fijn mogelijk, voeg de rest van de ingrediënten toe en meng goed. Klaar!
Je kunt wanneer je de chili bereid nog verse knoflook en ui toevoegen, of je voegt aan deze mix nog 1-1.5 el uienpoeder en een 0.5 el knoflookpoeder toe. Maar vers is toch lekkerder vind ik.
Voor de chili gebruik ik wel blikjes, maar als het even kan wel rode nierboontjes die ik de avond van te voren in water laat weken. Is goedkoop, en lekkerder! Kook ze daarna even apart met een doormidden gesneden tomaat. Dit verzacht het velletje van de boon, zodat hij niet knapt. De tomaat kan je daarna gewoon in de chili doen, minus het velletje. De instructies staan wel op het zakje bonen.
Gebruik in (basis)chili! Lekker met
tacos of tortillas.
Ik moet nog een goed recept voor de knapperige taco’s vinden en maïsmeel om te experimenteren voor maïsmuffins. Zodra ik die heb voeg ik die ook toe!
[…] eerst de meest gekozen kant-en-klaar- en vriesdroogzakjesmaaltijden eerst te behandelen, zoals de de chili/taco’s/tortilla’s/fajita’s etc recepten. Iets wat ook veel uit pakjes komt is curry. Kip korma, kip tikka massala, kip tandoori […]
[…] bij de post over (vegan) maisbrood had ik dit weekend veganistische gasten. Ik gebruik normaal mijn chilimix voor veel van mijn chili’s maar in de mix zit kippenbouillon. Hoewel je deze chili uiteraard […]
Yup, uiteraard. En ik ben zelf geen fan van vega-gehakt dus deed altijd meer bonen. Toen valess met hun gehakt kapte that is.
Quorn voor de kip-variant werkt wel geweldig!
Wat raad je aan voor de chilimix ipv kippenboullion? Kan groente ook?