Nationale antipakjesdag

Een leuk initiatief van Koken met Karin, antipakjesavond, op 4 december. En juist omdat dit blog is gestart met díe insteek leek het me goed om hier even wat aandacht aan te besteden. Maar ja, druk weekend, gister geen internet, eergister geen internet: een hoop gedoe dus. Maar we hebben nog 4 dagen! En dus alsnog die recepten posten. Er komt in ieder geval:

  • Draadjesvlees
  • Chili/Taco’s/Fajita’s/Wraps
  • Cupcakes + glazuur
  • Spaghetti Bolognese
  • Kip tikka massala
  • Griesmeelpudding
  • Poffertjes/Pannenkoeken/Pancakes
  • Runderbouillon, kippenbouillon/kippensoep

En die eerste is toch echt wel mijn grootste ergenis in pakjesvorm! ‘Echt stoofvlees zoals (groot)moeder die maakte! In 20 minuten!’ Uhm..Onmogelijk? Stoofmix, Hollands pannetje, etc etc. Terwijl het zo makkelijk is!

Dus hier het recept voor Draadjesvlees:
Ingrediënten
– 750 g – 1000 g Rib-/Runderlappen (Je kan wel sucadelappen gebruiken, maar dat is best zonde. Die kan je beter kort bakken en in plakjes serveren)
– peper en zout
– wat bloem
– >125 g boter
– 1 grote ui
– 250 ml rundvleesbouilon
– 200 ml water
– 3 eetlepels azijn
– 3 laurierblaadjes
– 2 kruidnagels

Bereiding
Zorg dat je alles klaar hebt staan: snipper je ui, bereid je bouillon, etc.
Je kan je eigen rundvleesbouillon maken of toch maar dat blokje gebruiken. Ik gebruik vaak ook een blokje wegens de kosten, maar een stuk schenkel is gelukkig niet duur, en het scheelt een hoop qua smaak. Voor soepen maak ik sowieso verse bouillon.

Wrijf de rib-/runderlappen in met peper en zout aan beide zijden, bestrooi met bloem (klop overtollige af) en smelt een blokje boter. Wanneer deze geen grote bellen/lawaai meer maakt bak je de lappen. Keer om wanneer bruin, en haal uit de pan en leg op een bord wanneer beiden kanten bruin zijn. Als je zo koud(er) water bij het vlees gooit in de pan wordt deze taai. Herhaal tot alles is gebakken. Voeg eventueel meer boter toe indien nodig. Fruit daarna de ui in de boter, en voeg als die bruin zijn de azijn, het bouillon, het water, de laurier en kruidnagel toe. Die laatsten steek ik vaak door de drie laurierblaadjes heen, zodat je ze makkelijker terug kunt vinden. Vlees er bij, en dan 3-4 uur op laten staan! Af en toe water bijgooien zodat het onder blijft staan, en op het laatst wat in laten koken en/of een plakje ontbijtkoek toevoegen.

Anderen bekeken ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.