Basischili

Een simpele plastic doos, tot een-derde gevuld met zilvervliesrijst (rechts). Tegen de rijst is er siliconen baran die er uit ziet als slablaadjes. Rechtsonder in de overgebleven ruimte liggen 6 halve plakjes tomaat met wat krulpeterselie. De rest is gevuld met een chili met fijngeraspte belegen kaas. De chili is op tomatenbasis en je kunt stukjes gebraden gehakt, gesneden ui, maïskorrels en kidneybonen zien.Ik maak deze chili heel vaak en ook variaties hierop. Hij is ook koud lekker en geweldig voor bento’s! Hij is heet wel lekkerder :).

Deze chili is eigenlijk te uitgebreid om hem basis te noemen, maar met enkele simpele aanpassingen kan je hem snel veel interessanter maken.
Juist omdat ik hem zo vaak maak wil ik deze dus wel posten. En het is nog steeds mijn go-to chili. Erg snel en goedkoop te maken met bonen uit blik!

Ingrediënten

 • 2 el zonnebloemolie
 • 2 grote uien
 • 6 teentjes knoflook
 • 500 gram gehakt
 • 1 groene paprika
 • 3-5 el chilimix
 • 100-150 ml water
 • 2 blikjes gepelde tomaten á 400 g of 5 trostomaten, ontveld
 • 400 gram gekookte mais
 • 800 gram rode nierbonen (uit blik, of 300 gram gedroogde een nacht geweekt en daarna gekookt)

Bereiding
Snipper de ui, snij de paprika in kleine blokjes en hak of pers de knoflook fijn. Verhit dan olie in een grote pan. Rul het gehakt, breng op smaak met zout en peper en voeg daarna de ui en het knoflook toe en fruit deze. Als deze glazig zijn de paprika toevoegen en ook 3 minuten bakken. Voeg dan de chilimix en het water toe en meng goed.
Zorg ondertussen dat er echt geen hartjes (het harde deel waar de steel aanzit) en vel aan de tomaten zitten en plet ze dan met de bolle kant van een lepel of maal alles in een keukenmachine. Voeg dit dan toe aan het gehakt samen met de uitgelekte mais en nierbonen. Laat dit alles nog 15-30 minuten zachtjes sudderen en serveer met taco’s, tortilla’s, rijst of maismuffins/brood en je favoriete toppings.

Voor de variant met kip gebruik je 4 kipfilets, 1 paprika, 3 el chilimix, 100 ml water, 2 knoflook en 1 medium ui.

Ideeën:

 • IJsbergsla
 • Zure room/Crème fraîche
 • Tomaat in blokjes
 • Salsa
 • Geraspte kaas
 • Jalapeño’s

Anderen bekeken ook:

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.