Vanille-extract maken

And so it begins! Homemade vanilla extract. One more pod tomorrow!2010-10-22 22.46.23After 3 weeks and 3 days
Het vanille-extract na respectievelijk 1 dag, 2 dagen en 3 weken+3 dagen.

Zoals beloofd het ‘recept’ voor vanille-extract – hetzij wat later dan bedoeld. Het vinden van echt vanille-extract blijkt voor de consument erg moeilijk in Nederland, en ondanks de gouden tip, werkte googlen op ‘eindelijk vanille-extract gevonden!’ niet. Maar onthou die voor andere producten 😉 Eigenlijk is het geen extract – er komt geen extraheren bij kijken – maar voor bakdoeleinden is een aftreksel afdoende.

Zorg dat je een afsluitbaar flesje hebt van ca 200-250 ml (ietsje meer), bij voorkeur van glas, en als je het kan vinden van donker glas (of je moet het donker opbergen).
Je hebt verder nodig:
– 200-250 ml wodka
– 2-3 vanillebonen (3 zorgt voor een beter kwaliteit, 2 is voldoende)

Dat is het!

Snij of knip de vanillebonen in de lengte doormidden, maar laat het einde er aan zitten. Ik heb hem eerst doormidden gesneden, en daarna pas in de lengte gespleten. Anders paste het niet in mijn flesje =’) NIET het merg er uit schrapen. En het is echt niet nodig om hem in stukjes te snijden zoals ik de eerste keer deed. Ik kan zometeen zeven en er nog een aan toevoegen.

Af en toe schudden, en veeeel geduld hebben. Het duurt namelijk 6-8 weken tot je het kan gebruiken.
Maar (!) je kan er een (semi-)oneindige voorraad van maken door regelmatig de wodka bij te vullen. (Dus na een paar keer (=paar theelepels) gebruiken) Op deze manier verdun je niet teveel, en kan hij gewoon verder opnemen. (Wel blijven schudden!) Hij is dan ook goed voor jaren bakplezier! En voor een fractie van de prijs!

Een commerciële variant hiervan kost zo’n $10-$15,-, voor betere kwaliteit meer, per 115 ml (4 oz).
De synthetische variant van Wilton is €5,95 voor 50 ml.
Eén vanilleboon kost tussen de €1,- en €1,50, aangenomen dat je ze per stuk koopt. De wodka die ik gebruik is Hollandse Esbjerg die ~€10,- per liter kost. Een kwart daarvan gaat in het extract, dus €2,50. Ik ga uit van het duurste voor de vanillebonen, 3x€1,50=€4,50
Voor 7 euro heb je 2 keer zoveel vanille-extract – en in verloop der tijd zelfs meer! – en ben je dus maar 25% van het geld kwijt in vergelijking met de commerciële variant. En je kan zeggen dat je het zelf maakt 😉

Op deze manier kun je ook vanillesuiker maken. Boontje opensnijden, in een pot met witte suiker: klaar!

Mijn flesje van 210 ml komt van de ‘Dille & Kamille’ en kostte €3,50.

Anderen bekeken ook:

5 reacties

  1. Gisteren heb ik ook vanille-extract gemaakt. Eigenlijk op precies dezelfde wijze zoals jij gedaan hebt. (zie mijn weblog). Met hetzelfde flesje. Het Grote Wachten is begonnen ;-? Heb jij het al gebruikt intussen en zo ja, lekker??

    • Ik heb er uitgebreid gebruik van gemaakt! Ik moet nu zelfs een nieuwe maken! Ik merk zeker het verschil met synthetische extract en poeder. Erg tevreden dus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.