Appelkruimeltaart van een jonge oma

Nee, het is geen hele grote vork! Dit is een puntje van een appeltaartje gemaakt in een muffinvorm!
Soms voel ik me echt oud. Een ‘oma-tje’ zoals ik wel eens plagerig word genoemd. Ik haak en brei, naai wat, heb regelmatig last van mijn gewrichten en klaag over het weer. Maar een oma-tje zijn heeft ook zijn goeie kanten: Appeltaart bijvoorbeeld! Niets is lekkerder dan die van oma. 😉 En laat dat nou net zijn wat zo heerlijk verwelkomend is wanneer je binnen komt druipen na een fietstocht naar huis. Lekker met een kopje koffie of warme chocolademelk met een snufje cayennepeper, kaneel en wat slagroom! Dat laatste kan natuurlijk ook op/bij de taart. 🙂


Voor een taartvorm van 24 cm doorsnede (normale, 6-8 personen dus) heb je nodig:
Bodem
– 300 gram bloem
– 3 theelepels bakpoeder (of vervang bloem en bakpoeder door 300 gram zelfrijzend bakmeel)
– 200 gram koude boter, in blokjes
– 150 gram (witte) basterdsuiker
– 1 tl vanille-extract* of 1 zakje vanillesuiker
– 1 losgeklopt ei
– snufje zout


Kruimeldeeg
– 75 g bloem
– 75 g boter op kamertemperatuur, in blokjes
– 75 g rietsuiker


Appelvulling
– 6/7 elstar appelen
– 1 tl citroensap
– 75 g suiker
– 1-2 tl kaneel naar smaak, 1 tl is subtiel, 2 goed aanwezig (Ik vind 1 lekkerder, mijn vriend 2, vandaar)


Bereiding:
Begin met het kruimeldeeg. Meng de suiker en het bloem, wrijf daarna de boter er doorheen met duim en wijsvinger+middelvinger. Als je grove kruimels hebt is het goed, is het wat nat doe er wat bloem doorheen en roer met een vork tot je alsnog de kruimels krijgt. Is het droog moet er wat bloem bij.
Zet het kruimeldeeg in de koelkast zodat het weer koud kan worden.


Schil de appel, ontdoe deze van het klokhuis en snij in plakjes van 1 mm. Ik snij hem meestal in vieren, dat gaat wat makkelijker. Besprenkel de appelplakjes met citroensap en meng met de suiker en laat even staan terwijl je het deeg voor de bodem maakt. Dit onttrekt het vocht wat uit de appel. Dit maakt hem wat steviger, sterker van smaak en geeft je de minste kans op het lekken van de appels. Dus zonder extra moeite voorkomen dat je deeg zompig wordt!


Verwarm de oven vast voor op 175 °C. 


Maak de bodem door de droge ingrediënten eerst te mengen en daar vervolgens op zelfde wijze als het kruimeldeeg de boter door te wrijven. Doe hierbij 2/3 van het ei en nog het vanille-extract als je dat gebruikt. Je hoeft hem door het wrijven bijna niet meer te kneden, misschien zelfs helemaal niet!


Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Het makkelijkste met springvorm is om de rand los te maken, het bakpapier over de bodem te leggen, de rand van de springvorm weer terug te plaatsen en dan wat uitsteekt af te scheuren. Evt wat bloem op de randen stuiven en dan uitkloppen. Als het goed is blijft de bloem aan de boter plakken. Doe dit zeker als je geen anti-aanbaklaag hebt op je taartvorm.Inside of the applepie in the making (20.30)
Je kunt het deeg uitrollen (tussen 2 velletjes huishoudfolie is het makkelijkst!) maar ik bekleed de springvorm meestal met mijn handen.
Giet het vocht van de appels af en doe de kaneel erbij. Zorg dat het goed verdeeld wordt. Leg de appelpartjes dan in een spiraal de vorm. Dit zorgt ervoor dat er minder ruimte tussen de appels zit dan wanneer je de appels er in stort. Geloof me, het is de moeite waard. Mocht je rand overhouden kan je die ietwat naar beneden drukken of omvouwen. (Ik had bij deze foto een ernstig appeltekort =P)Bestrijk de rand met wat van het overgebleven eigeel. Nu kan je de kruimels er in storten en verdelen. Maak de te grote kruimels kleiner met je vingers. Je zou de rand nog moeten zien! Die voorkomt dat de kruimels zo van de rand naar beneden tuimelen.Bak de taart in 70 minuten gaar en bruin. Laat hem dan nog 30-60 minuten afkoelen, anders stort je wand in! Bestrooi dan met wat poedersuiker. Serveer eventueel met geklopte, gezoete slagroom.

Smakelijk!Als je wil kan je in muffinvormpjes ook mini-taartjes maken! Leuk om mee te nemen in de lunch, of bij de thee met vriendinnen. 😉 Per muffinvormpje heb je 40 gram deeg nodig. Heb je een kleine springvorm (18 cm) halveer het recept dan voor een kleine appeltaart voor 4 personen.


Boyfriend's bento, #60 [08.11.2010]

*Echte vanille-extract is over het algemeen moeilijk te vinden in Nederland, dus heb ik mijn eigen gemaakt, wat erg simpel is! Volgt hierna een post over =)

Anderen bekeken ook:

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.